Decoració amb quadres

L’art de decorar amb quadres a interiors: idees i consells

En tot projecte d’interiorisme cal tenir en compte les parets. I encara que és cert que l’acabat d’aquestes, segons la seva construcció, ja pot actuar com a element decoratiu en si mateix, en aquest blog volem que aprenguis com donar vida a les teves parets amb quadres decoratius, d’una manera divertida, senzilla i que, sens dubte, li donarà molta vida a qualsevol a espai.  

Decoració del dormitori amb quadres

La importància dels quadres en interiorisme

Els quadres tenen gran rellevància a l’interiorisme i la decoració, ja que poden transformar un espai i generar un ambient més elegant, divertit o serè, depenent de quina sigui la nostra intenció.  

 Poden ser utilitzats per a crear un punt d’atenció principal de qualsevol estança, organitzats de manera que donin una sensació més dinàmica i divertida; o per a aconseguir un equilibri visual en una habitació.  

Interiorisme amb quadres decoratius
Quadre decoratiu a la sala d'estar
Dormitori amb quadres decoratius

Ha d'existir harmonia en relació amb les dimensions 

Deixa’ns dir-te que és tan important la selecció, com la grandària i la col·locació del quadre, per què quantes vegades no has dubtat sobre quina és la mida perfecta d’un quadre segons les dimensions de la teva estança i el mobiliari? I és totalment normal, ja que la grandària del quadre ha d’anar en relació a la grandària de l’espai on es col·locarà.  

Si col·loquem un quadre massa petit en una paret molt ampla, es veurà perdut i insignificant; d’altra banda, un quadre molt gran en un espai petit pot aclaparar i fer que l’habitació es senti claustrofòbica.  

En tot cas, sempre pots optar per fer una prova prèvia de grandària amb cinta de pintor o paper kraft per a simular la grandària i la composició que s’adapti millor al teu espai.  

Quadres decorant una paret
Despatx decorat amb quadres

Com i on els col·loquem? 

Per a saber com col·locar-los, t’expliquem la “regla del terç”, una tècnica molt versàtil que consisteix a dividir la paret en tres parts iguals tant en horitzontal com en vertical, i col·locar el quadre on es creuin aquestes línies imaginàries.  

Una altra tècnica que ja hem esmentat és la de la “paret de galeria”, que consisteix a fer una composició amb quadres de la mateixa o diferent grandària i forma agrupats en una paret per a crear una composició visualment interessant, personalitzada i que funcioni bé per al teu espai.  

I, també és bona opció afegir només un quadre de grans dimensions en una paret àmplia i buida, fent que es converteixi en el punt focal de l’estança per a crear impacte.  

Et resolem el dubte de si millor el vertical o horitzontal!  

– Et recomanem que, si estàs col·locant el quadre sobre algun moble o sofà, et guiïs per l’orientació d’aquest per a col·locar el quadre.  

– L’altura de sostre també és determinant. Si és alt, un quadre vertical pot omplir millor l’espai i veure’s més equilibrat.  

– La temàtica del quadre en qüestió també et dona indicatius de com ha d’anar orientat. Tingues-ho en compte!  

Bany decorat amb quadre
Sala d'estar decorada amb quadres
decoració interior amb quadres

Estança, ambient i intenció han d'anar de la mà

En seleccionar els quadres que formaran part del teu habitatge és molt important que:  

– S’adaptin bé a l’estil general de l’estança. En el cas que sigui una habitació minimalista, els quadres amb formes simples o amb línies podrien funcionar a la perfecció. En canvi, si la teva decoració és més tradicional, és possible que l’opció més encertada siguin els quadres amb marcs ornamentats.  

– Els colors del quadre poden arribar a generar aquest equilibri colorimètric que necessita la teva estança. És a dir, si parteixes d’una decoració més aviat neutra, pots aportar aquest toc de color, personalitat i estil vestint les parets amb uns quadres que ressaltin l’espai. Si, contràriament, tens com a base un interiorisme i decoració amb més detall, els quadres minimalistes o monocromàtics poden arribar a equilibrar l’espai.  

– Una altra idea que aporta Eva Mesa, interiorista de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project, és que hem de considerar les temàtiques dels quadres en relació amb l’ambient de l’estança. Si l’habitació és relaxant, com un dormitori, podries triar quadres amb paisatges relaxants o figures humanes en postures relaxants. Per a una habitació més energètica, com una sala d’estar o menjador, podries triar quadres amb colors brillants i temes més actius, com la ciutat o la natura. O si es tracta d’una habitació per a nens és ideal que la temàtica dels quadres resulti també amb motius infantils perquè ells ho identifiquin millor i es sentin més a gust.  

Decoració interior de vivenda amb quadres

Alguns consells més sobre la decoració d'interioris amb quadres

Els quadres són una eina valuosa per a la decoració d’interiors, ja que poden transformar un espai de manera senzilla, ràpida i a l’abast de tots. No importa l’estil personal que tinguis, sempre hi haurà un quadre que s’ajusti a la teva decoració i que aconsegueixi que l’espai sigui més acollidor, càlid i amb personalitat.  

Pren nota d’aquestes últimes recomanacions i no dubtis en apostar per col·locar alguns quadres en el teu habitatge! 

– No oblidis penjar-los a l’altura dels ulls perquè sigui més fàcil i ergonòmic prestar-los atenció. 

– Planejar combinacions prèvies fins a donar amb l’adequada.  

– Deixa una distància entre cada quadre de 5 cm com a mínim.  

– Intenta col·locar-los allà on puguin lluir-se, en zones il·luminades o afegeix lluminàries per a posar els quadres encara més en valor. 

Altres articles