Interiorisme exterior amb piscina

La importància de les proporcions matemàtiques a l’interiorisme

Les conegudes proporcions matemàtiques com poden ser l’escala, la simetria o la proporció àuria també s’apliquen a l’interiorisme i de la seva correcta aplicació dependrà el benestar resultant que ha d’aportar el projecte al client, ja que influeixen en la comoditat, estètica, funcionalitat i harmonia de la seva casa.

Decoració sala d'estar interior

Les proporcions matemàtiques són universals i necessàries en diferents professions; també en l’interiorisme. A l’estudi d’interiorisme Tinda’s Project ens guiem per les següents:  

L’escala, grandària i forma són essencials per a dimensionar els objectes en relació a l’espai entenent tot com un sol conjunt.  

La simetria en interiorisme aconsegueix aquest equilibri, harmonia visual i estètica que tot disseny necessita.  

La figura i escala humana és i sempre ha estat essencial en la construcció, disseny i conceptualització de qualsevol espai. Per a un disseny funcional i òptim s’ha de treballar tenint en compte les mesures antropomètriques. 

La proporció àuria intervé en l’ús dels colors en interiorisme de la següent manera: l’ús del 60% en colors neutres, el 30% en mobles de color fosc, el 10% en algun color llampant.  

Proporcions en interiorisme
Prestatgeria en interiorisme

I aquestes s’apliquen tant en la disposició dels mobles com en la selecció d’elements decoratius o en la il·luminació amb l’objectiu d’aconseguir un disseny coherent en relació amb les dimensions i característiques de l’espai.  

Per exemple, en el replanteig de la distribució, l’elecció del mobiliari ha de ser l’adequada per a l’espai disponible, ja que es pot cometre l’error de col·locar massa mobles o que aquests siguin molt grans per a l’espai existent.  

De la mateixa manera que, depenent de les dimensions de l’estança, s’optarà per un paviment/revestiment o un altre segons el seu color, patrons o motius. Quant als objectes decoratius, recomanem que s’han de combinar de diferents grandàries per a crear interès visual i dinamisme, a més de no superar la quantitat que l’espai permeti. I en el cas que hi hagi alguna peça que es vulgui destacar, se li donarà un lloc i perspectiva en proporció a la importància que tingui.  

Dormitori interior decorat

Als nostres dissenys d’interiors sempre és present la simetria, ja sigui en la saló, el dormitori, als banys, etc. Els interiors simètrics solen ser visualment més ordenats i tranquils que els asimètrics, no obstant això, l’excés de simetria pot arribar a donar la sensació que l’espai sigui més estàtic, rígid i una cosa estricta. La clau està en el grau d’ús de la simetria i si el client busca una cosa més trencadora i informal, es pot jugar amb nivells en aquesta simetria.  

Bany interior decorat
Dormitori de matrimoni decorat

D’altra banda, respecte a les mesures antropomètriques, són estàndard i, alhora, essencials a l’hora de dissenyar. Tots els professionals i la majoria dels usuaris saben, per exemple, que existeix una altura adequada per a la placa de cocció de la cuina o per al lavabo, també per a penjar un quadre, i s’han de conèixer perquè el disseny sigui funcional i pràctic, pensant en una experiència còmoda i agradable de vivència en aquesta llar.  

Fem una anotació sobre els treballs a mida, en relació amb aquestes mesures, perquè es poden adaptar si així ho sol·licita el client, per exemple, quan es tracta d’una parella molt alta i necessiten una altura diferent de l’estàndard.

Sala menjador decorada

El client, durant el procés de disseny, va sent coneixedor de totes les decisions de disseny que es van prenent. A més, després de lliurar un projecte, és possible que afegeixi diferents elements decoratius i accessoris per a personalitzar-lo, per la qual cosa considerem convenient que sigui coneixedor d’unes certes regles de proporció que segueixin la línia estètica, visual i funcional del seu habitatge.  

En finalitzar el projecte, si s’han aplicat correctament les proporcions matemàtiques, el veurem i sentirem en una coherent i agradable estètica, equilibri entre la composició i una funcionalitat òptima en relació amb les necessitats i preferències del client.  

La màgia d’elles resideix en la relació de les seves proporcions i el benestar de l’ésser humà. La perfecta combinació entre tots dos és el resultat d’un bon disseny. 

Altres articles