Terrasssa amb sofàs

Decorar una terrassa urbana, 6 regles d’or

En els darrers, les terrasses i balcons han anat adquirint més protagonisme a les llars, convertint-se en espais admirats i gaudits pràcticament tot l’any 

Comptem amb el nostre propi estudi de paisatgisme, Natural Gardens, amb qui us volem compartir les sis claus més importants per transformar aquests espais exteriors i poder treure’ls el màxim partit 

Terrassa amb plantes

Aposta per la versatilitat

El primer que cal preguntar-se en dissenyar l’espai és quina serà la funció principal que tindrà. Un oasi relaxant a plena ciutat, una sala d’estar i/o menjador exterior, un espai de d’esmorzar, de lectura, fins i tot si té l’espai necessari, un lloc per celebrar festes i reunions amb amics. Un cop decidit, el seu disseny s’ha de pensar per gaudir-ne durant totes les estacions de l’any 

Cal tenir ombra  

Una cosa imprescindible que se sol passar per alt és la necessitat de generar àrees d’ombra. Tendals, plantes estratègicament situades o para-sols poden ajudar a dividir l’espai i crear zones diferenciades per menjar, descansar o emmagatzemar.  

Terrassa exterior amb sofàs
Il·luminació terrassa

Uneix l'interior amb l'exterior

L’estil decoratiu ha de ser una extensió harmoniosa de l’interior de l’habitatge. Si es busca un estil vintage, l’ideal és restaurar mobles antics i aconseguir cadires de diferents colors. Per crear un estil rústic, utilitzar majoritàriament peces de fusta o vímet i afegir moltes flors. Si, en canvi, es busca una decoració més actual i d’avantguarda, cal escollir mobles de línies rectes i testos en colors més neutres com ara negre o blanc. 

Il·luminació estratègica  

Utilitzar diferents tipus d’il·luminació aconsegueix crear capes a l’espai. Llum indirecta a les parets, punts de llum en testos i plantes, il·luminació puntual o d’accent per destacar elements concrets, llum rasant i, si es disposa d’una zona de menjador, és important afegir un llum o punt de llum al centre de la taula per delimitar visualment la zona i definir l’espai.  

Terrassa amb tumbones i plantes
Terrasssa amb piscina

Fes-te amb un mobiliari versàtil i proporcional

A l’hora de repartir l’espai de la terrassa cal fer-ho amb sentit comú sense oblidar les funcions que s’han marcat com a objectiu d’aquest espai exterior i escollint la mida de les peces sempre proporcional a l’espai.  

Com més espai, òbviament, més zones de diferents usos podrem crear (per a menjar, llegir, prendre el sol…). En cas contrari, cal donar prioritat a allò que més interessi i, si és possible, apostar per mobles versàtils que proporcionin diversos usos. Un clar exemple són les taules extensibles o multifuncionals, les taules auxiliars en forma de tamborets o els seients que igual serveixen per seure com per tombar-se.  

Decoració per terrasses
Sofà de terrassa amb plantes decoratives

Accessoris i tocs decoratius

Elements com a plantes, coixins i catifes són essencials per crear un ambient acollidor. Els tèxtils poden canviar l’estètica de l’espai, fins i tot amb un pressupost limitat. Això sí, sempre amb teles especials per a exterior que resisteixin les inclemències del temps i la incidència de la llum solar.  

Les plantes són indispensables a l’hora de decorar una terrassa o balcó. Si no es disposa de gaire espai, una opció interessant són els testos penjants per a la paret, ja que pràcticament no molesten i són molt decoratius. Les de barana també són un clàssic per la comoditat i el toc de color que donen a la façana de l’edifici en mirar-los des del carrer. En canvi, si es disposa d’un espai més ampli, hi ha més marge per crear l’oasi perfecte com amb jardins verticals, una idea molt en tendència, o amb testos més grans que omplin les cantonades amb plantes grans. 

Altres articles