Un deco-caprici saludable en forma de banyera exempta

Un deco-caprici saludable en forma de banyera exempta

Sempre que et sigui possible per espai i per pressupost, llança’t a col·locar una banyera exempta per a l’estada de relaxació per excel·lència de casa teva. Els beneficis són diversos, començant pel benestar corporal, però també per si vols presumir d’un gust decoratiu sofisticat al bany.

En els projectes de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, ​​Tinda’s Project, és habitual trobar-se amb aquest tipus de banyeres, especialment quan busquen que el bany estigui integrat al dormitori. I, per a qui no ho sàpiga, aquest tipus de banyeres són les que es presenten com una peça solta, independent, és a dir, no va encastada. El vas de la banyera exempta queda totalment lliure i per això resulten més lleugeres i creen un major dinamisme en l’estada.

Gaudeix del teu spa particular a casa

En general, si et pares a pensar en submergir-te en una banyera, es desperten aquestes infinites i agradables sensacions ambientals que sempre les envolten, com la música relaxant, aroma d’espelmes, llum tènue, el tacte de l’escuma… I has de saber que en una banyera exempta aquestes connotacions s’incrementen perquè porta més implícit el concepte de spa que sempre s’associa amb aquests moments de benestar personal.

Per tot això, és cert que les banyeres exemptes es relacionen amb una imatge de luxe i exclusivitat, però també perquè roben el protagonisme a qualsevol altre dels elements del bany, aconseguint gairebé un valor escultòric en aquest sentit.

Un deco caprici en forma de banyera exempta 1

Projecte de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project (© Mercè Gost).

On es col·loquen les banyeres exemptes?

Pel seu caràcter exempt, el més habitual és situar-les en una part del bany que permeti que puguis accedir-hi des de qualsevol costat, per això es diu que són com una illa; per aquest motiu s’agraeix tenir metres quadrats disponibles. Hi ha projectes d’interiorisme que la situen just enmig, realçant més encara el seu paper. Si es tracta d’una obra nova o de reforma integral, sempre serà més fàcil el tema de la ubicació, sobretot perquè cal tenir en compte les preses d’aigua.

Una altra idea és situar la banyera exempta al costat de la paret o la finestra, però no pegada, de manera que deixa més lliure la resta de l’espai, sense que per això perdi la seva condició estètica de peça solta.

A més, cal pensar en la instal·lació de les aixetes. Les opcions són els models alts i de terra per a les que estan més centrades, i els models murals si la banyera es col·loca al costat de la paret. I això cal tenir-ho en compte abans de res.

Un deco caprici en forma de banyera exempta 2

Model de banyera de la marca Roca.

Tria el model segons l’estil decoratiu del bany

A tots ens ve al cap la típica banyera antiga, amb potes, que veiem en les pel·lícules d’abans i, de fet, aquest és el seu origen. Tal és així que la majoria de marques ofereixen models de banyeres exemptes d’aquestes característiques per a qui busca un estil més clàssic.

Destaquen per la seva elegància, aporten un toc romàntic a l’espai i tenen molt d’encant. Perquè resultin més autèntiques encara, es poden triar en ferro que, a més, ajuda a mantenir millor la temperatura de l’aigua. Sens dubte, l’aire retro o vintage està assegurat potenciant-lo, si es vol, amb materials, acabats i colors combinats tant en la bayera com a les potes.

Un deco caprici en forma de banyera exempta 3
Un deco caprici en forma de banyera exempta 4
Un deco caprici en forma de banyera exempta 5

D’esquerra a dreta, imatges de la revista Mi Casa (crèdits: House Beautiful Magazine y Kbhsnedkeri.dk, respectivament) i de la revista El Mueble.

Però l’evolució del disseny va fer que les banyeres exemptes oferissin també una línia més contemporània per als habitatges modernes. En aquest sentit, es juga amb formes ergonòmiques tant quadrades com ovalades, sempre amb línies depurades molt simples, però perfectament estudiades.

Són molts els dissenyadors internacionals de prestigi que col·laboren amb les principals marques del sector per oferir els seus projectes en forma de banyeres exemptes d’estil minimalista, fins i tot algunes són banyeres sense juntes, apostant pels materials més innovadors que garanteixen acabats de qualitat, de fàcil manteniment i total seguretat, per no parlar de dotar-les d’equipaments extra com l’hidromassatge.

Un deco caprici en forma de banyera exempta 6
Un deco caprici en forma de banyera exempta
Un deco caprici en forma de banyera exempta 8

D’esquerra a dreta, imatges d’un projecte de l’estudi d’interiorisme de Barcelona Tinda’s Project, de la revista AD (© Asier Rua) i de GIA Bathrooms & Kitchens.

Integrada però buscant destacar-la sempre

És fonamental que la banyera, per més element protagonista que sigui, s’integri en el conjunt de peces del bany respectant l’estètica general. Els materials i tons dels revestiments, paviments, mobiliari i accessoris han d’estar perfectament integrats en l’interiorisme de l’espai, sigui quin sigui l’estil que s’ha decidit.

Sí que és cert que, considerant-la com la peça clau, la banyera exempta és la que condicionarà la distribució en el bany, però sempre mantindrà aquest focus visual. Com? Hi han moltes opcions. Per exemple, el paviment de la zona de la banyera es pot delimitar amb un model diferent a la resta o se la pot aïllar mitjançant una mampara fixa o corredissa o col·locar-la sobre un pedestal per incrementar el seu poder estètic.

Un deco caprici en forma de banyera exempta 9
Un deco caprici en forma de banyera exempta 10
Un deco caprici en forma de banyera exempta 11

D’esquerra a dreta, imatges de Pinterest, de la revista El Mueble i de la revista Elle DK (© Line Thit Klein).

Els imprescindibles funcionals de la banyera exempta

Una altra cosa fonamental és que, donada la seva condició formal, la banyera exempta sempre necessitarà d’algun punt de suport a efectes pràctics per tenir a mà la tovallola, el sabó, l’esponja o qualsevol altre accessori. En aquest sentit, es fan imprescindibles els petits mobles auxiliars tipus tauleta, tamboret o, en el millor dels casos, les safates dissenyades expressament per a aquest tipus de banyeres.

També es poden crear peces a mida per a aquesta finalitat aprofitant el moble de lavabo que està a prop de la banyera col·locant unes lleixes o dissenyar una fornícula d’obra en la mateixa paret. Això forma part de la feina que fa l’interiorista, sempre buscant la millor solució per a cada projecte.

Un deco caprici en forma de banyera exempta 12

Projecte de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project (© Mercè Gost).

Altres articles