Gran sala d'estar oberta

Per a gustos decoratius, les tauletes de centre

Com el seu nom indica, la taula de centre té un protagonisme exclusiu que no té cap altre moble de la sala a causa de la seva ubicació espacial, enfront dels sofàs. Qualsevol interiorista al qual consultis et dirà que és una peça indispensable en aquesta estança de la casa i la prova és que si no la tens, la sensació és que a la sala “li falta alguna cosa”, ja no només a efectes decoratius, sinó també pel paper pràctic que té.

El nom de ‘taula de centre’ també se li atribueix per a diferenciar-la de la taula del menjador, aquest altre ambient que habitualment comparteix espai amb la sala. Òbviament, estem parlant de dos mobles d’aparença similar encara que diferents quant a funcionalitat i grandària, si bé és cert que opcionalment es poden triar de la mateixa col·lecció per a tenir una continuïtat estètica amb l’estil de la sala-menjador.

I després estaria la tauleta de nit, però això ja correspon a una altra estança i a un altre post on t’expliquem per què cal considerar-la imprescindible al dormitori.

para-gustos-decorativos-las-mesas-de-centro 2.jpg
para-gustos-decorativos-las-mesas-de-centro 3.jpg

Doble paper: funcional i decorativa

Com diem, en matèria d’interiorisme la taula de centre té un paper clau. A simple vista pot semblar més aviat un moble accessori, però la veritat és que serveix per a articular la sala d’estar i generar un cert dinamisme en l’ambient. Per això presumeix d’una ubicació exclusiva, al centre de la sala, sempre a la vora dels sofàs, els veritables reis d’aquesta estança.

La taula de centre, a més, té en si mateixa unes característiques pròpies que la converteixen en un moble indispensable a la sala. Té una part molt funcional en el dia a dia de la casa, tant que a vegades ni ens adonem (per a deixar el comandament de la tele, el llibre que estàs llegint, etc.) i també té un pes molt particular en matèria de decoració, ja no sols com a peça en si mateixa, sinó com a suport per a altres accessoris, com a revistes, gerros, espelmes, etc.

para-gustos-decorativos-las-mesas-de-centro 7.jpg

Dimensions per triar la taula de centre adequada

Una vegada feta la presentació del que representa la taula de centre en la sala d’estar d’una casa, és important saber com encertar en la seva elecció. Per a això, i començant per una dimensió espacial més àmplia, cal tenir en compte tant la grandària i la forma, com els materials i l’estil de la sala. Si tens una sala petita, no et perdis els millors consells per a la seva decoració.

El següent pas és buscar aquesta altra dimensió més delimitada que acostuma a ser la generada pel sofà o els seients que se situen entorn de la taula de centre, ja que d’alguna manera són els que li faran de marc, exigint unes proporcions adequades.

para-gustos-decorativos-las-mesas-de-centro 1.jpg
para-gustos-decorativos-las-mesas-de-centro 10.jpg

El sofà és la referència

El primer dubte que normalment ens assalta és si triem la taula de centre quadrada/rectangular o rodona. Francament, la forma va una mica al gust personal de cadascun i a l’estil que finalment tindrà la sala d’estar en el seu conjunt. Potser és més important tenir clar la grandària que triarem i ser coherent amb les proporcions, també sempre tenint en compte les altres peces de la sala, sobretot els sofàs.

Una taula de centre estàndard que acostuma a ser rectangular té unes mesures de 120 x 80 cm i una altura de 40-50 cm. Però, com diem, cal buscar el nostre cas particular i per a això ha de servir-te saber que la taula de centre ha de mesurar la meitat que el sofà per a ser proporcionada i l’altura no ha de quedar ni 10 cm per damunt ni per sota d’aquest, si no resultarà incòmoda. Òbviament, abans de la taula de centre, has de saber com col·locar els sofàs a la sala d’estar i després potser també t’interessa saber com integrar el televisor a l’interiorisme de la sala per a, llavors ja sí, crear aquest triangle de confort tan irresistible.

para-gustos-decorativos-las-mesas-de-centro 6.jpg
para-gustos-decorativos-las-mesas-de-centro 5.jpg

Tauleta de centre a mida, per què no

Tenint clar això, a partir d’aquí les opcions quant a la forma i disseny de la taula de centre resulten infinites. Començant perquè no és condició obligatòria que sigui una sola taula, és a dir, pots triar un set de diverses, de la mateixa col·lecció, com les famoses ‘taules de centre niu’, o totalment dispars, si el que cerques és aquest toc personal que cridi l’atenció.

En molts dels projectes de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project, la taula de centre -com la majoria del mobiliari- es fa a mida, ja que és un element diferenciador dels treballs de l’Eva Mesa, tal com ella explica en aquesta entrevista sobre aquest tema.

para-gustos-decorativos-las-mesas-de-centro 9.jpg

De línia tradicional o ser la nota discordant?

Per la seva banda, totes les marques de mobiliari inclouen en els seus catàlegs aquesta peça, de manera que la pots triar a conjunt amb la resta de mobles de la sala, si busques una estètica ambiental més tradicional. O bé pots enamorar-te d’una taula de centre concreta, adquirir-la sola i integrar-la en el teu estil decoratiu, si el que cerques és precisament fer d’aquest moble la peça cridanera i “discordant” de la sala.

. Quadrada, rodona, diverses per a crear diferents composicions, apilades, elevable, amb el sobre a manera de safata, de materials combinats, etc. Hi ha taules de centre per a tots els gustos. L’important és vigilar la grandària, que sigui proporcionada a l’espai, i que respongui a les vostres necessitats, donant-li un paper merament decoratiu o amb aquest plus funcional que sempre s’agraeix. Ah! I no t’oblidis de cuidar també la il·luminació de la sala d’estar amb aquests consells.

para-gustos-decorativos-las-mesas-de-centro 8.jpg
para-gustos-decorativos-las-mesas-de-centro 4.jpg

Tauleta de centre també a les sales exteriors

Ah! I si teniu una sala exterior, ja sigui al jardí, sota el porxo o al costat de la piscina, pensa que també ha d’incloure una taula de centre. Per a això, hem de seguir les mateixes directrius que hem explicat en el post, amb l’afegit que cal vigilar els materials del mobiliari, donada la seva exposició a les inclemències meteorològiques. Ja sabeu que els espais exteriors són els més sol·licitats de la casa i per això cal cuidar-los tant com els interiors.

para-gustos-decorativos-las-mesas-de-centro 11.jpg

Totes les imatges d’aquest post corresponen a projectes de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project (©Mercè Post y ©Jordi Canosa).

Altres articles