Reforma de sala menjador pis Barcelona

Menjadors a l’ús, per a tots els gustos

Poques paraules representen tant la seva funció com la de ‘menjador’. En l’àmbit de l’interiorisme és el nom que rep l’estança de la casa destinada a l’hàbit de menjar i ha d’incloure una sèrie de peces per a fer-ho possible. A partir d’aquí, el concepte de l’espai i, sobretot, la seva estètica pot variar fins a límits insospitats.

Menjador amb molta lluminós d'estil mediterrani

El que és clar és que el menjador és imprescindible en qualsevol vivenda, si bé és cert que, com diem, avui dia existeixen moltes variants d’aquest espai, fugint fins i tot de la imatge clàssica que tots tenim del menjador, per exemple, integrant-lo en la cuina amb una illa, a manera de barra i no tant com una taula, com es veu en la imatge inferior. Tot depèn del tipus de casa, de les necessitats dels seus habitants i de l’estil decoratiu que es busca, això es que tenen en compte els decoradors d’interiors.

Cuina de disseny integrada a la sala

Sala i menjador (i cuina), tot en un

Però aquest post parlarà dels menjadors a l’ús, si bé és cert que com a interioristes, a Tinda’s Project, ens adaptem a qualsevol petició dels nostres clients. Els qui ens coneixen, a més, saben que la majoria dels nostres projectes presenten cuines obertes, encara que això no impedeix que disposem d’un menjador, normalment al costat de la sala, de manera que generem els anomenats espais oberts, tan de tendència en interiorisme, on cohabiten les tres estances.

Cuina oberta elegant a una sala d'estar a Barcelona

I quan parlem de menjadors a l’ús ens referim al compost pel paquet estàndard de taula i cadires (o butaques o banc), juntament amb la indispensable il·luminació directa sobre la taula. Òbviament, després es pot amanir amb altres peces complementàries com una catifa, una vitrina, etc. Ja saps, això va a gustos. Però independentment de l’estil decoratiu que es triï, muntar un menjador té poc misteri, excepte el de tenir en compte les dimensions i distribució de l’espai.

Projecte de sala d'estar a vivenda a Mataró
Reforma cuina lluminosa i sofisticada

Cuidar l’estil decoratiu del menjador

Això sí, és important saber respecte a l’estil que, donada la seva proximitat al saló, s’ha de procurar que segueixin la mateixa línia per a crear un ambient integrat. Per exemple, compartint les mateixes tapisseries, sofàs i cadires, o el mateix model de catifa, o triant els llums de cada ambient de la mateixa col·lecció encara que de models diferents.

Reforma sala menjador amb cuina oberta

Són poques les cases actualment que, com es feia abans, assignin al menjador una estança apart, separada i independent. Avui dia, i ja es considera un concepte com a tal, es parla normalment de ‘sala-menjador’.

Abans se solia aïllar el menjador de la sala amb portes estàndard o corredisses, però avui, en moltes reformes el que es fa és obrir l’espai per a comunicar les dues estances, deixant a vegades un arc o l’antiga obertura, de manera que la continuïtat visual està garantida. En les obres noves, directament se situen totes dues estances dins del mateix espai assignat sobre el plànol.

Disseny sala menjador a una vivenda de luxe

Els menjadors actuals, tan polivalents

Tornant a la nomenclatura pròpiament, això de dir-se menjador perquè serveix per a menjar, és una cosa que ningú discuteix. El que sí que és veritat és que aquesta taula s’empra per a moltes més coses ara com ara -treballar, fer deures, llegir, jugar, etc.-, alguna cosa que ningú tampoc posa en dubte des de l’experiència que ens va tocar viure del confinament. Precisament el menjador és una de les estances que més ha alterat el seu paper a les nostres cases, tal com explica l’Eva Mesa en aquesta entrevista post-covid.

Reforma de cuina menjador obert i lluminós

Quant a la seva ubicació, de la mateixa manera en què parlem que el menjador sol estar integrat a la sala, també és veritat que la cuina ha de quedar molt a prop; ens referim a aquelles cuines tancades o independents. La distància no ha de ser només curta, sinó que ha de tenir un pas lliure d’obstacles, ja que són habituals les ‘anades i tornades’ a la cuina mentre estem esmorzant, dinant o sopant.

Reforma integral sala menjador a Barcelona
Disseny cuina i menjador rústic

Menjadors d’exterior… i altres taules de la casa

I cal no oblidar que menjadors també es poden habilitar en els espais exteriors de la casa, ja sigui una terrassa, el porxo o el jardí, sempre que hi hagi prou espai per a moure’s al voltant de la taula. En aquests casos, els materials del mobiliari han de ser resistents a les inclemències del temps per a assegurar la seva durabilitat.

Disseny exterior i paisatgisme a vivenda de luxe

I si has arribat fins aquí i t’interessa continuar llegint més interessants idees per a l’interiorisme de la teva casa, en aquest cas sobre un altre tipus de taules, no et perdis el nostre post sobre tauletes de nit, per als dormitoris, i taules de centre, indispensables a la sala.

I, per descomptat, qualsevol consulta que vulguis fer-nos, contacta amb nosaltres sense compromís.

Todas las imágenes corresponden a proyectos del estudio de interiorismo de Barcelona, Tinda’s Project. ©Mercè Post y Jordi Canosa.

Altres articles