Zones d’estudi infantils per la tornada a l’escola

Les claus del disseny d’interiors per als rebedors

Com el seu nom bé indica, el rebedor de la casa té la funció de donar la benvinguda, de rebre. És la primera estança que un es troba quan entra a la vivenda i, per tant, la cura de la seva imatge és fonamental perquè fa de carta de presentació i el que transmeti donarà idea de l’estil de la resta de la casa.

És important la seva estètica però també la seva funcionalitat. Perquè encara que es consideri un lloc de pas, precisament per la seva ubicació just a l’entrada, té un paper clau i per aconseguir-ho hi han infinitat d’idees sobre disseny d’interiors que et poden ajudar a donar-li vida i treure-li el màxim profit.


El disseny d’interiors ha de sacrificar o no aquest espai?

És veritat que des de fa un temps, es diu que els rebedors han anat perdent força en la distribució de la casa. Hi han molts projectes que ja no compten amb aquest espai i prefereixen aprofitar la seva superfície per a altres estances. Una cosa molt semblant com li passa als passadissos.

En qualsevol cas, també és veritat que el rebedor és un concepte tan interioritzat en el col·lectiu humà a efectes d’ús domèstic, que quan entres en una casa sempre busques aquesta peça o detall que et doni la benvinguda, per petita que sigui, al costat de la porta. És aquí on entra en joc el bon fer professional del disseny d’interiors, per ajustar-se als desitjos dels propietaris, en línia amb el projecte.b

Rebedor

Projecte de l’equip de disseny d’interiors, Tinda’s Project (© Mercè Gost).

Com il·luminar el rebedor

Els rebedors desprenen aquesta especial personalitat pel seu paper exclusiu a la casa, sent un espai íntim degut a les seves habituals reduïdes dimensions, i per tot això té tanta força a l’hora de projectar-se i decorar-lo. En els rebedors, més que en qualsevol altra estança, “menys és més”.

Això vol dir que cal dotar-lo de les peces justes i necessàries perquè és un lloc de pas que exigeix que no hi hagi cap impediment pel mig.

A més, majorment compta amb poca llum, una altra raó a a fegir en el treball del seu projecte per intentar ‘il·luminar-lo’ amb recursos del disseny d’interiors que no sempre són necessàriament llums tipus de sobretaula, focus, etc. Per exemple, pot ser pintar les parets d’un color clar, i el mateix fariem amb el sòl, en tons blancs o grisos. O anant més enllà, es pot també optar per parets de vidre, ideals per separar ambients i, en aquest cas, aconseguir que la llum d’altres estances contigües arribi fins al rebedor

Rebedor 3
Rebedor 4
Rebedor 5

D’esq. a dta, imatges de Pinterest. La tercera és el rebedor d’un projecte de l’estudi de disseny d’interiors, Tinda’s Project (© Mercè Gost).

Menys és més, però sempre hi ha una peça clau

Si la superfície ho permet, els professionals del disseny d’interiors recomanen escollir una peça que presideixi el rebedor. Pot ser lleugera, en forma de consola de poc fons si volem que ocupi poc, o per contra, pot tractar-se d’una altra més voluminosa com un bagul, una butaca, una calaixera, una taula, etc.

A més de que aquesta peça hauria de connectar estèticament amb l’estil de la casa, no cal passar per alt el seu paper per aportar la funcionalitat que necessita el rebedor per a, per exemple, poder deixar les claus, guardar alguns papers, etc. Però també per ajudar a potenciar la part més estètica d’aquest espai servint de base per a elements de decoració, com un gerro amb flors, un llum de sobretaula, unes espelmes aromàtiques, una figura, etc.

Rebedor 6
Rebedor 7
Rebedor 8

Imatges de la revista El Mueble (esq i dta); la del centre és de Pinterest (Homify).

Armari, prestatges o penjador. Tu tries

Hi ha persones que els agrada a l’entrar a casa disposar d’un lloc on deixar l’abric, el bolso i fins i tot fins les sabates. En aquests casos i, novament segons l’espai, es pot comptar amb un petit armari preferiblement tancat; els més atrevits aposten per triar-lo obert, sent també més pràctic, tot i que t’obliga a mantenir-lo sempre en ordre.

Una altra opció són els penjadors, que n’hi ha de tots els estils, formes i dissenys, sempre pensant en no sobrecarregar-lo massa -per això hi hauria el armari-, sinó per penjar bàsicament coses lleugeres (bossa, fulard, etc.).

Es pot buscar també una combinació amb una part vista i una altra tancada per la roba i les sabtes. I fins i tot incloure calaixos o petits prestatges integrats.

Rebedor 9
Rebedor 10
Rebedor 11

D’esq. a dta, imatges de Behance i de Pinterest (l’última, de Lanoë Marion).

El toc decoratiu i personal dels rebedors

El que està clar és que en els rebedors del que es tracta és de treure-li el major partit a un espai petit, amb mobles versàtils que ofereixin diverses possibilitats i amb l’objectiu posat en que resulti pràctic i alhora bonic, i sobretot que no pequi de sobrecarregat.

Recórrer al mobiliari a mida que ofereix el disseny d’interiors de molts estudis professionals és una decisió molt recomanada per a aquesta estança, però després cal afegir-li el toc més personal amb la decoració incloent quadres, algun rellotge, plantes, etc., sempre al gust de els propietaris.

Decorar amb miralls és una altra gran idea, ja no només com a accessori pròpiament estètic i pràctic per mirar-te abans de sortir de casa, sinó pel seu efecte amplificador de l’espai, cosa que en els rebedors sempre s’aconsella. Ah! I si hi ha un element per antonomàsia vinculat a les benvingudes, aquest és la catifa. Càlida i acollidora, es pot triar en infinitat d’acabats.

Rebedor 12

Colección de Lorena Canals Rugs (Foto: ®Manolo Yllera. Estilismo: Amaya de Toledo).

Altres articles