Les millors idees per decorar les parets

Les millors idees per decorar les parets

Des de temps immemorials, les parets d’un espai han servit de llenç en blanc de dibuixos, anotacions, etc., algunes amb finalitats informatives i altres merament decoratives. I això ha estat així des de l’època de les cavernes prehistòriques. Avui dia, això de la consideració de ‘llenç en blanc’ es manté totalment, convertint les parets en un dels subjectes més importants d’un espai, en aquest cas, per les possibilitats decoratives que ofereixen, a més de les de dividir estances.

En tot projecte d’interiorisme cal tenir en compte les parets. Partint de la seva naturalesa constructiva que convida a presentar-se amb diferents acabats, molts dels quals podríem dir que ja actuen com a element decoratiu en si mateix. Per exemple, serviria una paret de pedra en una sala. Però el tema d’aquest post el centrarem en aquesta decoració sobreposada a la paret i que encara dona molt més joc per la infinitat d’elements que podem utilitzar.

las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 6.jpg

El recurs tradicional de decorar parets: els quadres

Efectivament, és l’element decoratiu per excel·lència que es fa servir per a decorar una paret. A partir d’aquí, el ventall d’opcions que aquests presenten no té límit, començant pel tipus d’imatge i que sol anar al gust del propietari de l’habitatge. Llenços, làmines, fotografies, d’aquarel·la, amb relleu, textures… amb marc o sense, combinant natures mortes de diferents grandàries, només un, etc. És recomanable tractar de buscar-li una certa relació amb l’espai. No fa falta comentar que la grandària del quadre ha d’anar en proporció amb la paret i la resta d’elements de l’estança, però també és important buscar-li un fil conductor amb l’ambient cromàtic general.

las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 7.jpg
las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 5.jpg

Una altra idea que aporta l’Eva Mesa, interiorista i co-fundadora de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project, és que dins d’aquest vincle estètic ambiental també es jugui amb la finalitat de l’espai. Així, si tenim una estança que dediquem a fer ioga, per exemple, queda molt bé decorar alguna de les seves parets amb un quadre que remarqui aquesta temàtica. El mateix podria succeir en un bany, triant quadres amb imatges refrescants, on predomini l’aigua.

Una altra idea que també és molt vàlida per a aquest enllaç ambiental és que si l’espai és dels nens, la temàtica dels quadres sigui també amb motius infantils perquè ells l’identifiquin millor i se sentin més a gust.

las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 10.jpg
las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 13.jpg
las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 15.jpg

Els miralls decoren les parets i amplien els espais

Altre element decoratiu de gran tradició per a decorar les parets són els miralls. I succeeix el mateix que amb els quadres: les possibilitats d’acabats, formes, colors, dissenys, etc. no té fi, arribant fins i tot a poder-se personalitzar amb el servei d’un vidrier si realment t’encapritxes d’algun disseny que no trobes en cap botiga o que tinguis entre cella i cella a partir d’una inspiració.

El marc del mirall juga un paper clau a l’hora d’integrar-lo en la decoració, encara que també es pot optar pels ‘miralls volats’ que prescindeixen d’ells i resulten més fàcils que quedin bé en qualsevol estil. L’altre avantatge summament atractiu dels miralls és que, a més de decorar, aconsegueixen ampliar visualment els espais gràcies al reflex. Per això són especialment recomanables en estances de dimensions reduïdes. Hi ha fins i tot qui opta per cobrir tota la paret amb un mirall quan es vol realment potenciar aquest efecte. I per si et ve de gust llegir més sobre aquest tema, accedeix a aquest post: decorar amb miralls per a reflectir la teva personalitat.

las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 1.jpg
las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 9.jpg

Idees per decorar les parets infantils

Parlant de nens, és precisament en les seves estances on la decoració de les parets juga encara més si cap, un paper clau, com a potenciador de l’activitat visual. El més habitual és que s’omplin de colorit amb infinitat d’opcions, ja siguin quadres o fotografies infantils, dibuixos pintats per ells mateixos, divertits vinils, retallades de cromos, etc. i fins i tot es pot optar perquè la mateixa paret faci d’element decoratiu només jugant amb la pintura. Es pot recórrer a la senzilla idea de pintar-la d’un color o atrevir-se amb alguns dibuixos o formes dinàmiques en colors que despertin la seva imaginació. I, per descomptat, els papers pintats amb motius infantils són sempre una aposta segura!

las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 8.jpg

I encara que no es tracti d’un element com a tal per a decorar, una paret també pot incorporar una prestatgeria que, alhora que fa la seva funció de magatzematge, també resulti bonica. En el cas d’un dormitori infantil, solen resultar indispensables, sobretot en la zona d’estudi, situant-les a l’altura dels nens de la casa i omplint-les tant de llibres, com també de joguines o altres peces merament decoratives.

las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 3.jpg

Decorar les parets amb elements pràctics

Seguint amb la idea de combinar decoració i funcionalitat en una paret, a més de les prestatgeries, hi ha altres elements per a la casa als quals podem recórrer. Un penja-robes seria un altre cas similar. Clar que fa falta tenir especial cura a tenir-ho sempre ordenat perquè si no podria causar un efecte negatiu estèticament i això no ens interessa, veritat? Com les prestatgeries, pots trobar molts models de penja-robes i has de procurar que vagi en línia amb l’estil decoratiu de la casa.

I què ens dieu de la il·luminació? També presumeix d’un doble paper ‘deco-pràctic’, sobretot si parlem dels aplics o els llum de paret. Pots col·locar-los sols o combinats amb un quadre o altres opcions murals, tot dependrà del disseny de l’aplicació: si és senzill, barreja-ho; si no, deixa que tot el protagonisme d’aquesta paret se l’emporti aquesta peça que emmarca el feix de llum. Això quan arriba la nit, perquè durant el dia, el llum lluirà amb tota l’esplendor del seu disseny.

EVA MESA - TINDA´S PROJECT INTERIORISMO - Proyecto GANDUXER - FOTO ®MercèGostPhoto4674.jpg
las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 11.jpg
las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 12.jpg

Peces molt personals per a decorar les teves parets

I entre les idees que més ens agraden per a decorar les parets, estan aquests elements especials, que només trobaràs en aquesta casa i que responen a un valor personal dels seus propietaris. En aquest sentit, és fàcil recórrer a elements procedents d’algun viatge o que siguin d’herència familiar i és habitual donar-los un lloc preferent en alguna estança important de la casa. A més, no solen compartir la paret amb cap altra peça mural per a ressaltar més encara aquest valor tan especial que té.

En definitiva, decorar les parets no deixa de ser un exercici bastant personal al qual cal dedicar-li la part final del projecte d’interiorisme i, podem afirmar, que en moltes ocasions, és una tasca que deixem fins i tot per a quan ja estem habitant aquestes estances perquè és quan realment li trobem el significat a l’elecció de la peça en qüestió.

las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 4.jpg
las-mejores-ideas-para-decorar-paredes 14.jpg

Totes les imatges que il·lustren aquest post corresponen al projecte de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project (©Mercè Gost).

Altres articles