Mobiliari estil mediterrani

Espais exteriors, els més sol·licitats de la casa

Acabem d’estrenar amb gran il·lusió la primavera del 2021 i recalquem l’any perquè la del 2020 ens va enxampar confinats a casa a causa de la pandèmia mundial ocasionada per la COVID-19. Només els afortunats que disposaven d’un espai exterior, per petit que fos, van poder «gaudir» de l’inici de les primeres bones temperatures a l’aire lliure, encara que sense trepitjar el carrer, això sí. I just acabem de complir un any d’aquesta experiència que va arribar sense avisar i el balanç de la qual sobre com ha afectat les nostres cases exposa en aquesta entrevista, l’Eva Mesa, co-fundadora de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project.

Com ella bé diu: «Els balcons i sortides a l’exterior es van convertir en una cosa imprescindible». I és que aquesta pandèmia, si ha destapat una important manca en el sector dels habitatges, ha estat la falta d’aquesta mena d’espais exteriors, ja que són molts els edificis les façanes dels quals estan plenes de finestres o de minúsculs balcons que just et dona per a treure el cap dret. Per això van predominar durant el confinament les imatges d’infinitat de persones aprofitant les terrasses comunitàries dels terrats per a practicar esport, prendre el sol, llegir o simplement per a poder sortir de casa uns minuts i respirar aire lliure… des de les altures.

espacios-exteriores-mas-solicitados-casa 1.jpg

Balcons i terrasses urbanes

No ha passat desapercebuda la quantitat de persones que se n’han anat de les grans ciutats o que s’ho estan plantejant arran del confinament, precisament, davant la falta de determinades infraestructures que han descobert que a la seva vivenda escassegen i que afecten la seva qualitat de vida diària; i entre aquestes, cal destacar els espais exteriors en forma de terrassa o balcó. En aquest sentit, i segons les circumstàncies de cadascun, la combinació ‘arribada del bon temps i estar tancats per pandèmia’ hi ha qui ho va portar molt malament.

No fa falta passar per alt tampoc una pràctica constructiva bastant habitual com ha estat, fins ara, la de tancar les terrasses completa o parcialment per a guanyar metres quadrats interiors a l’habitatge. Diem ‘fins ara’ perquè ens consta que bastants habitatges han fet l’obra inversa en aquest últim any, és a dir, tornar a recuperar la terrassa o balcó que tenien, i dubtem que aquesta antiga pràctica vagi a tenir molts seguidors en els pròxims temps.

espacios-exteriores-mas-solicitados-casa 4.jpg

En honor a la veritat, són molts els habitatges a la ciutat que sí que tenen terrassa o balcó, i fins i tot algun pati, i que, sens dubte, s’han convertit en els espais exteriors més sol·licitats de la casa, i els seus propietaris/inquilins en uns afortunats. També és cert que moltes d’aquestes estances a l’aire lliure s’han revalorat en molts aspectes, sobretot si parlem d’endreçar-los, és a dir, condicionar-los per a ser gaudits, quan potser abans del confinament els teníem aquí, sense donar-los massa importància i tampoc a la seva decoració.

Si els metres exteriors escassegen, et convidem a descobrir les millors idees per a decorar el teu balcó amb flors. És un bon inici per a començar a enamorar-te del teu espai exterior, encara que sigui petit, perquè les flors i plantes aporten vida, acompanyen i estèticament s’agraeixen. I si tens més superfície per a gaudir, et recomanem llegir aquest altre post, més complet, sobre com decorar una terrassa o balcó, segons l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project, on es parla de crear zones d’ombra, triar les peces més adequades per a moblar, sense oblidar-te dels accessoris.

Si aprofundim una mica més en l’estètica del nostre espai exterior cal no oblidar-se de l’estil decoratiu que volem que mostri, perquè d’això dependrà l’elecció dels diferents elements que ho compondran. Un dels que més ens agrada per a ambients outdoor és l’estil mediterrani i dins d’aquesta línia estaria l’estil eivissenc, sempre de tendència, on dominen els colors clars, els materials naturals, els teixits vaporosos, la presència de vegetació, etc. Tot això fomenta l’atmosfera relaxant i confortable que sempre busquem quan ens acomodem en aquests espais exteriors.

espacios-exteriores-mas-solicitados-casa 10.jpg

Piscines en cases amb jardí… i també en terrasses

Si anem un pas més enllà, hi ha espais exteriors que donen joc per a instal·lar una piscina. Clarament, parlem de comptar amb unes mínimes dimensions, encara que a vegades també es tracta de saber distribuir bé els metres existents i trobar el racó adequat per a això. En aquest sentit, són les terrasses urbanes les que exigeixen més aquest estudi previ de la situació i les possibilitats per part d’un professional; en residències amb jardí la cosa canvia, encara que sempre s’ha de valorar la piscina respecte a cada jardí.

Si ets dels doblement afortunats i els teus espais exteriors pertanyen a una casa amb jardí, les opcions que s’obren resulten molt més atractives i gaudibles. Per exemple, et pots plantejar crear diverses zones segons ambients, tipus menjador sota el porxo, un racó de relax al costat de la piscina amb gandules i, sobretot, cal no oblidar-se d’instal·lar una barbacoa de disseny al jardí per a ús personal i per als teus convidats.

espacios-exteriores-mas-solicitados-casa 7.jpg

Tornant a l’opció de presumir de piscina en el teu espai exterior situat en una terrassa urbana, l’objectiu és crear un ambient prou exòtic, amb molta vegetació i zones de relax capaç de fer-te oblidar que vius en ple caos cosmopolita de presses, trànsit i soroll. Imagineu-vos, per un moment, submergir-vos en una d’aquestes piscines quan no circulava ni un cotxe pels carrers… Seria el més semblant a un oasi!

En qualsevol dels casos, si et ve de gust inspirar-te, et convidem a descobrir les piscines preferides de l’Eva Mesa, l’interiorista responsable de l’estudi Tinda’s Project, on segur que trobaràs idees molt valuoses.

espacios-exteriores-mas-solicitados-casa 3.jpg

Connectar els espacis exteriors i interiors

Ja siguis dels que tenen la sort de tenir un espai exterior en forma de terrassa urbana, balcó, pati o amb jardí en la seva residència habitual o en la dels caps de setmana, has de procurar integrar-la amb la part interior. Això què significa? Que has d’aconseguir que tots dos espais estiguin connectats visualment a través de grans vidrieres, però també mitjançant solucions com, per exemple, que comparteixin el mateix paviment per a potenciar aquesta continuïtat o el mateix estil decoratiu.

En un ordre més professional és el que anomenaríem ‘paisatgisme i interiorisme, el tàndem perfecte’, sempre adequant-nos al tipus de projecte en qüestió. No importa tant l’envergadura d’aquest, sinó aconseguir aquest efecte perfectament integrat de tots dos que generi una atmosfera i un confort que, des de dins, convidi a gaudir de l’exterior, fins i tot en els mesos més freds, encara que sigui amb la mirada a través del vidre.

espacios-exteriores-mas-solicitados-casa 5.jpg

I amb la imatge última d’aquesta piscina tan seductora, us desitgem un bon inici d’aquesta primavera que hem de gaudir el doble (per aquest i per l’any passat); segur que el recent canvi d’hora amb vista al calendari estival ens ajuda i molt, sobretot a donar-nos ja un bon capbussó.

I amb tot i això, si necessites fer-nos alguna consulta sobre espais exteriors, no dubtis a contactar-nos. Tenim departament de paisatgisme propi i ens emmotllem a tota mena de projectes i pressupostos, conscients de la importància que ara més que mai tenen aquests tresors outdoor a les cases.

espacios-exteriores-mas-solicitados-casa 6.jpg

Totes les imatges d’aquest post pertanyen a projectes realitzats per l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project (©Mercè Gost).

Altres articles