Els 5 principals avantatges d’optar per la dutxa

Els 5 principals avantatges d’optar per la dutxa

Dutxa o banyera? És la pregunta del milió en la majoria de reformes. És clar que, si pots tenir les dues perquè disposes d’espai o de dues cambres de bany, perfecte, però no sempre es dona el cas. En aquest post aportarem els 5 principals avantatges que ofereix la dutxa per si us serveix d’ajuda a l’hora de decidir-vos i són: estalvi, funcionalitat, seguretat, estil i higiene.

En alguns dels projectes de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project, s’ha donat l’ocasió de comptar amb cambres de bany integrades al dormitori, la qual cosa dona idea de les seves dimensions i, per tant, d’incloure dutxa i banyera, la majoria d’aquestes seleccionades en forma de banyera exempta, amb aquest toc d’exclusivitat que porta implícit. Però també hi ha molts projectes amb dutxa, com es pot veure en les imatges que il·lustren aquest post, donant idea de la diversitat d’estils que aquestes també ofereixen, depenent del tipus d’habitatge, del gust del propietari, etc.

5-ventajas-duchas 0.jpg

L’estalvi d’aigua de la dutxa, un avantatge econòmic i ecològic

És un dels principals motius a l’hora de decantar-se per la dutxa i més especialment avui dia amb tota la conscienciació que hi ha sobre la sostenibilitat del planeta. Perquè, òbviament, la dutxa requereix d’una despesa d’aigua menor que la banyera. A més, si tenim en compte l’estil de vida actual, en el qual vivim bastant accelerats, així com les rutines d’higiene personal, l’ús de la dutxa és pràcticament diari i aquesta, per tant, ja complau la rapidesa que busquem.

Per tant, l’avantatge de l’estalvi d’aigua es converteix en una de les prioritats quan ens assalta el dubte enfront de l’elecció de la banyera. Però estalvi ja no sols econòmic en la factura de la companyia de l’aigua, sinó també a la dutxa com a tal element de bany, ja que sempre resultarà més barat un plat de dutxa que una banyera, encara que cal no oblidar les despeses extres que precisa, com a mampara, lampisteria, revestiment, accessoris, etc.

5-ventajas-duchas 2.png
5-ventajas-duchas 10.jpg

La funcionalitat de la dutxa abasta molts aspectes que ens interessen

Com a interioristes, sempre considerem que la dutxa aprofita molt millor l’espai del bany, tant per les seves formes (a triar rectangular, ovalada, quadrada, etc.), com per les mesures que ofereix el mercat (des de 90 cm d’ample i fins i tot de 60×60 cm). Un avantatge que sobretot convé molt quan parlem de cambres bany o lavabos de dimensions reduïdes. En aquest sentit, a més, una dutxa sempre farà que l’estança sembli més gran, en eliminar barreres visuals.

Però la funcionalitat també l’entenem pel seu caràcter pràctic per a l’usuari, i més tenint en compte el seu ús diari i ràpid, que comentàvem en el punt anterior. I un altre avantatge interessant per als mesos més freds és que les dutxes mantenen millor la temperatura ambiental, gràcies a la mampara.

5-ventajas-duchas 1.jpg
5-ventajas-duchas 9.jpg

Si busques seguretat i millor mobilitat, la dutxa te la garanteix

Lligada a la funcionalitat estaria la seguretat que ofereix una dutxa, un avantatge que resulta indiscutible quan es parla de cambres de bany que utilitzaran persones majors o aquelles que tinguin unes certes limitacions en la seva mobilitat, independentment de l’edat. L’autonomia que els ofereix una dutxa i la facilitat d’ús és necessària per a les seves rutines d’higiene personal.

En aquest sentit, la primera idea és considerar el plat de dutxa situat arran de terra, sense vores, i evitant així qualsevol tipus de graó que eviti les temudes caigudes. I la seguretat s’incrementa si també triem el plat de dutxa d’un material anti-lliscant i, per descomptat, si complementem l’entorn de la dutxa amb elements tipus baranes, barres de suport, seients, etc.

5-ventajas-duchas 5.jpg

Dutxes amb estil propi. Ho dubtaves?

Si parlem de la part més estètica, no hi ha dubte que les dutxes tenen el seu estil propi i totes les marques ofereixen una àmplia varietat de propostes per a adequar-se a cada cambra de bany o lavabo. És cert que les seves línies són més simples que les d’una banyera, però no renuncien a seguir les últimes tendències quant a materials, colors i formes. Fins i tot hi ha la possibilitat de fer la dutxa d’obra, totalment personalitzada. La clau és que, la que triem, ha d’integrar-se en l’estil del bany, tenint en compte els altres elements que el componen (mobles, sanitaris, il·luminació, revestiments, colors, etc.)

Addicionalment, en l’estètica de la dutxa també ha de considerar-se una peça necessària si no volem inundar el bany cada vegada que ens dutxem i és la mampara. Hi ha empreses especialitzades només en això, la qual cosa dona idea de la seva varietat quant a acabats de l’estructura (si és que la porta), com del propi vidre. I no ens oblidem de l’accessori que necessitarem com a suport per als productes d’higiene (xampú, gel, etc.), una altra opció per a marcar l’estil que més ens agradi, sent recomanable els d’acabat en inox, per la seva resistència a la humitat.

5-ventajas-duchas 8.jpg
5-ventajas-duchas 4.jpg

Una dutxa sempre impecable gràcies a la seva facilitat de neteja

No podem passar per alt la qüestió de la higiene de la dutxa i la seva facilitat de neteja representa una més que interessant avantatge també. Per la seva pròpia fisonomia, l’accés resulta molt còmode a l’hora de netejar-la, sobretot la mampara, sense necessitat d’haver d’ajupir-se.

Només cal tenir en compte el tipus de material dels elements que componen la zona de la dutxa i aquesta mateixa a l’hora de triar bé els productes de neteja, que no resultin corrosius, i puguem garantir una llarga vida a la nostra dutxa.

5-ventajas-duchas 7.jpg
5-ventajas-duchas 3.jpg

Els inconvenients (pocs) de les dutxes també existeixen

I com tot en la vida, les dutxes també tenen els seus ‘peròs’, encara que, francament, no són tants. El principal resulta obvi: que no ens permet gaudir d’un relaxant bany, sense presses, submergint-nos en aquesta idíl·lica escuma generada per l’oferta de productes específics per a tal fi, com a sals, bombolles, etc. Però també és veritat que a la dutxa es pot instal·lar una columna d’hidromassatge que, d’una altra manera i postura, també pot aportar aquest moment de relax que tant necessitem a vegades.

Un altre desavantatge de la dutxa vindria lligat als nens. Sempre és més recomanable per al seu ‘moment de bany’ comptar amb una banyera, perquè per a ells resulta més divertit i per als pares més pràctic, ja que no és el mateix introduir a la dutxa una banyera de plàstic, veritat? De fet, la majoria de reformes que impliquen el canvi de banyera a plat de dutxa venen condicionades amb el creixement dels més petits de la casa.

Per això, l’ideal és, si podem tenir les dues coses -dutxa i banyera-, molt millor. Si ja ho diu el refranyer: “Com més dolç, més bo”.

Totes les imatges són projectes d’interiorisme de Tinda’s Project (©Mercè Gost y ©Jordi Canosa).

Altres articles