Com integrar el televisor a l’interiorisme del saló

Com integrar el televisor a l’interiorisme del saló

Cada vegada hi ha més televisors a la vista en els reportatges de decoració mostrant la importància d’aquest element en el dia a dia de les cases. Per què tenim que ocultar-lo?, es pregunten molts interioristes, entre ells, Eva Mesa, co-fundadora de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, ​​Tinda’s Project. Així doncs, es tracta d’integrar-lo en l’ambient com una peça més, sabent també que representa un punt focal que, en la majoria d’ocasions, condiciona la distribució dels mobles, especialment al saló.

A més, hi ha una altra qüestió important en aquest tema i és que cada vegada més, els televisors es consideren autèntiques peces de disseny, de manera que també resulten més fàcils d’integrar en l’ambient on se situïn..

La televisió com a part de la nostra vida i la nostra casa

No podem negar que els actuals televisors s’han convertit en centres d’entreteniment en si mateixos, sobretot des que permeten la connexió a Internet i serveixen d’amplificadors dels continguts dels nostres dispositius mòbils. Sense oblidar l’àmplia oferta de cada vegada més plataformes tenen a milers d’espectadors enganxats a les seves propostes televisives, cosa que s’ha incrementat exponencialment arran del confinament d’aquest any. A més, infinitat d’habitatges gaudeixen de l’experiència de l’anomenat Home Cinema.

Per tota aquesta revolució tecnològica vinculada als televisors, aquest element forma part de la rutina diària de moltes persones i el que cal fer és buscar-li el seu propi lloc dins el conjunt de peces que conformen, en aquest cas, el saló..

Com integrar el televisor al salo 1

Distància entre el sofà i el televisor

Està clar que el tàndem televisor-sofà és indissoluble en el projecte d’interiorisme d’un saló. Per aquest motiu cal establir, primer, on es col·locarà la pantalla per després determinar l’espai que ocuparà el sofà; la forma, mida, etc. del qual dependrà de la superfície que disposem al saló. Pots prendre nota dels nostres millors consells per a la decoració de salons petits.

Més important que el disseny del seient és la distància que ha de guardar respecte a la pantalla i això ve determinat per la mida d’aquesta, mesurada en polzades. Les recomanacions parlen que hi ha d’haver una separació de 50 cm cada 10″.

Com integrar el televisor al salo 2

Televisor recolzat sobre un moble o penjat?

Un cop tenim establert el lloc on anirà el televisor, el/la interiorista es planteja com integrar-lo en l’ambient a partir de l’estil decoratiu de l’habitatge. Salta a la vista que tots els equips tenen el mateix aspecte (una pantalla negra plana), de manera que del que es tracta és de jugar amb l’estilisme més encertat a l’hora d’emmarcar-la.

La veritat és que hi ha moltes opcions, tantes com gustos decoratius, tot i que es parteix de dues referències bàsiques com són el simple fet de recolzar-lo sobre un moble o el tenir el televisor penjat. La primera opció és la més senzilla, però la segona ja requereix d’una instal·lació més complexa que implica tenir en compte el pes de l’equip per l’ancoratge, així com la decisió que pugui moure’s o no.

En qualsevol dels casos, cal no oblidar mai que l’ideal és que el televisor estigui situat a uns 85-100 cm de terra, que ve a ser l’alçada dels ulls. I també que tots els cables han d’estar ocults per a una visió neta d’aquesta zona del saló.

Com integrar el televisor al salo 3

Utilitzar el televisor per separar ambients

Hem parlat del punt focal que representa el televisor dins el saló, tenint en compte que totes les línies visuals convergeixen en ell a l’efecte de la distribució del mobiliari. Però també és veritat que aquest punt focal pot comportar una altra funció, per exemple, com a element separador. Això que vol dir?

El més habitual és col·locar el televisor al costat d’una paret, és a dir, es tria un dels murs del saló per situar el moble -sigui del tipus que sigui- que emmarcarà la pantalla. Però una altra opció vàlida també és la de fer que aquest moble faci de separador entre ambients oberts col·locant-ho en el centre de l’estança per, per exemple, dividir la zona del saló respecte a la del menjador.

I en aquest sentit també hi han moltes opcions per al citat moble, tot i que aquest ha de ser menys voluminós i més lleuger que el que posaríem a la paret del saló.

Com integrar el televisor al salo 4

Avantatges d’un disseny a mida per al moble de la televisió

Si prenem com a referència situar el televisor en una de les parets del saló, les possibilitats de com crear el seu entorn són molt diverses i cal tenir en compte l’estil decoratiu general. Hi ha qui el penja directament a la paret, sense més, o també es pot crear una fornícula d’obra o d’un altre material on inserir-lo.

El més habitual és comptar amb algun moble. Dins de la feina que fa un interiorista hi ha el dissenyar mobiliari a mida del projecte que, en el cas d’incloure el televisor, ajudarà a integrar millor la pantalla, facilitant l’ocultació de totes les instal·lacions de cablejat. A més, es pot decidir amb el client si aquest moble ha d’incloure altres peces com prestatges, forats amb o sense portes, etc. que aportin funcionalitat i estètica a aquesta zona del saló.

Si s’ha dissenyat aquest moble a mida, també serà més fàcil que s’integri en el conjunt de l’estança on es poden incloure altres elements fabricats expressament que segueixin els mateixos acabats.

Com integrar el televisor al salo 5

També pots amagar el televisor

Tot i aquestes idees, encara ets dels que no li agrada que es vegi el televisor, també pots amagar-lo mentres no l’utilitzis, però en aquest cas sí que hauràs de recórrer a un disseny a mida. El millor consell és que aquests panells o portes corredisses formin part del propi moble perquè la integració sigui total i gairebé costi endevinar que aquí darrere hi ha la pantalla. També pots fer que aquests panells siguin un quadre que es parteixi en dos a l’hora de voler veure la tele, una original proposta que sorprendrà als teus convidats.

A més del moble -a mitjana o no- que protagonitzi l’entorn del televisor, també pots incloure altres elements molt propis del saló, com pot ser una llar de foc. Les de gas es poden col·locar perfectament a prop de la pantalla creant un punt focal alineat entre les dues peces que generi una harmonia visual a l’ambient. Si t’animes a incloure-la, no deixis de llegir les 5 claus per triar la teva xemeneia.

Com integrar el televisor al salo 6
Com integrar el televisor al salo 7

Sens dubte, per gaudir d’una bona sessió davant de la tele és molt important tenir cura de tot “l’atrezzo” que ha d’acompanyar el moment, és a dir, triar un bon sofà i comptar amb una acurada il·luminació, adequada per a cada ús. En aquest sentit, no et perdis els consells clau per il·luminar el saló menjador.

I si ho necessites, contacta amb Tinda’s Project, autors de tots els projectes que il·lustren aquest post on el televisor es mostra amb estil i s’integra perfectament en els salons com l’element imprescindible que ja representa a totes les cases.

Fotografies: ©Mercè Gost

Altres articles