Cóm i per què decorar amb plantes la casa

Cóm i per què decorar amb plantes la casa

Segur que això de comprar plantes per a decorar ho tens entre els principals temes pendents del teu checklist de la casa, veritat? Mai veus el moment d’acostar-te al garden del teu barri perquè sempre vas enxampada de temps, però el que possiblement més et frena és el fet de no saber per on començar a decorar amb plantes per més ganes que en tens. Perquè et preguntes: A quins espais les poso? Quin tipus de planta trio? Realment què m’aportaran? Em suposaran moltes cures?… i un llarg etcètera.

En aquest post tractarem d’ajudar-te amb els dubtes més relacionats amb l’aspecte decoratiu i els beneficis que et reportaran les plantes a la teva casa i ho farem il·lustrant-lo amb diferents projectes de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project, perquè vegis quin és el resultat final dins d’un espai perquè també puguis agafar idees per a inspirar-te.

Beneficis de tenir plantes a casa

El primer tema que volem compartir amb tu és el positiu que representa tenir plantes a casa, independentment de la finalitat decorativa encara que, òbviament, acabaràs gaudint de totes dues coses i aquesta és la principal motivació que ha de decidir-te a ‘posar-te a la feina’ com més aviat millor. Pren nota.

Les plantes…

  • Aporten oxígen a l’ambient i també l’humidifiquen, el refresquen.
  • Purifiquen l’aire absorbint els gasos nocius, el fum, etc. Diuen que en 24 hores netegen fins al 87% de l’aire tòxic d’un espai.
  • En estances petites, les plantes són capaces d’atenuar els sorolls.
  • El seu color verd genera sensacions relaxants, millorant l’estat d’ànim.
  • El fet de cuidar-les amb accions com regar, trasplantar, etc. té funcions terapèutiques.
  • I, mai més ben dit, aporten vida als espais, els embelleixen, creant racons bonics en qualsevol estança de la casa que reuneixi unes certes condicions.
como-y-porque-decorar-con-plantas 16.jpg

Primer pas: pautes a tenir en compte a casa per a les plantes

Ara que ja saps quant de bo t’aportaran les plantes, segur que encara tens més ganes d’omplir la casa amb elles. Però compte, perquè no totes valen per a tots els espais i tampoc es tracta d’atipar l’ambient fent que sembli una selva. A casa, a nivell decoratiu o de distribució, has de tenir clares una sèrie de consideracions que després les traslladaràs a l’expert de la botiga de plantes que és qui en última instància et recomanarà les més adequades depenent d’aquestes pautes.

Per exemple, has de tenir clar on les col·locaràs, buscar-los el millor lloc, normalment aprofitant aquests racons morts que sempre tenim. Has d’assegurar-te que la planta no interfereixi en les zones de pas, ni que estigui prop de sistemes de calefacció ni de corrents d’aire. Cal, això sí, que hi hagi entrada de llum natural perquè puguin realitzar el seu procés de fotosíntesi correctament i et durin molt temps. També pensa en les proporcions, és a dir, si la casa és petita, no triïs plantes grans, ja que es tracta també de fer que combinin bé i estiguin en harmonia amb els altres elements de l’espai.

como-y-porque-decorar-con-plantas 11.jpg

Segon pas: la compra de plantes amb ajuda d’un expert

Prepara’t per a una bateria de preguntes que et farà l’especialista de la botiga de plantes; només així podrà recomanar-te les que millor s’adeqüin al teu cas. El primer que voldrà saber és si les posaràs a l’interior o són per a exterior, perquè tenen necessitats diferents i el segon que precisarà que li responguis és quin tipus d’estil de vida portes per a saber si disposaràs de temps per a cuidar-les bé o, per contra, el que necessites són plantes que requereixin poques atencions.

El millor és que, si ets principiant, comencis per aquestes últimes i amb el temps ja vagis canviant a altres més exigents. I fins i tot si les tries autòctones, encara millor perquè s’adaptaran més fàcilment al clima.

No et preocupis perquè per plantes no serà i te n’aniràs a casa amb una o diverses, segur. Pensa que donada la gran diversitat que existeix, pot dir-se que hi ha plantes per a totes les realitats domèstiques i personals possibles, fins i tot de si parlem d’estils decoratius!

como-y-porque-decorar-con-plantas 13.jpg

Posa plantes a tota la casa Són qualitat de vida!

A hores d’ara, ja saps que pots posar plantes en qualsevol estança de la teva casa, tenint en compte les condicions que hem comentat de llum, reg, etc. La naturalesa és sàvia i el temps demostrarà amb el creixement que aquesta planta va arribar a casa teva per a quedar-se, convertint-se en un bonic element més de la decoració però, i sobretot, en un organisme viu que aporta qualitat de vida a tu i als ambients que t’envolten.

En aquest sentit, també és important destacar que si una planta ha trobat el seu lloc en un espai concret, no la moguis perquè podria ser fatal per a ella. Sembla una ximpleria, però no ho és.

I parlant de creixement, tingues en compte que hauràs de canviar-la de base o de test conforme vegis que ho necessita per l’envergadura que va prenent. I, en aquest cas, potser et toca canviar-la de lloc. Confiem que sàpiga adequar-se sense problemes al nou racó.

como-y-porque-decorar-con-plantas 7.jpg
como-y-porque-decorar-con-plantas 18.jpg
como-y-porque-decorar-con-plantas 10.jpg

Crear composicions amb les plantes a manera de jardí

Depenent de l’espai que disposis, podràs posar més d’una planta i crear composicions a manera de petits jardins, sent això més factible en els espais exteriors, tipus terrasses. Pots disposar-les arran de terra, penjolls, sobre un peu, damunt d’un moble, etc. i dins d’aquesta creació estètica, juga amb les diferents grandàries i formes de les plantes per a donar-li dinamisme al conjunt que, sens dubte, es convertirà en un atractiu focus d’atenció.

Per cert, parlant de terrasses, en aquest altre post sobre com decorar una terrassa o balcó, segons l’estudi d’interiorisme de Barcelona Tinda’s Project, a més de les plantes, també parlem d’altres elements que et poden servir d’inspiració. I si prefereixes més les flors que les plantes, no et perdis les millors idees per a decorar el teu balcó amb flors.

como-y-porque-decorar-con-plantas 5.jpg

Cerca en les jardineres l’aliat perfecte amb el teu estil decoratiu

Si parlem de decoració no podem oblidar-nos d’un accessori imprescindible que hem d’acompanyar sempre amb les plantes i són els tests o jardineres. Existeix al mercat tanta varietat com plantes hi ha! Així que aprofita-ho i tria’ls al teu gust quant a formes, colors, disseny, materials, grandàries… De fet, en relació amb l’estil decoratiu que pot tenir la teva casa, també és un bon aliat per a integrar millor les plantes, sobretot si parlem dels acabats de la jardinera.

Per exemple, els de fusta, fang o ceràmica són ideals per a cases de camp, rústiques, etc. Els de fibres naturals queden molt bé en habitatges estivals i els de formigó o ciment són perfectes per a espais d’estil industrial, contemporani… L’objectiu amb aquest complement que remata la base de la planta és crear una continuïtat visual amb la resta d’elements decoratius de l’ambient.

I si les teves expectatives són molt més grans perquè així ho permet el teu habitatge, i per al tema de les plantes cal parlar de paraules majors, el post paisatgisme i interiorisme, un tàndem perfecte pot ajudar-te molt i molt bé.

como-y-porque-decorar-con-plantas 1.jpg

Totes les imatges són de projectes de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project. Les fotos 4 i 7, de ©Jordi Canosa. La resta, inclosa la de portada, són de ©Mercè Gost.

Altres articles