Projecte d'interiorisme de luxe a Barcelona %sep% %sitename%

Com col·locar els sofàs a la sala d’estar

La sala és l’estança de la casa on passem més temps i, dins d’aquesta, el sofà és l’element de mobiliari més important de la zona d’estar, ja no sols pel seu pes visual, sinó perquè la seva col·locació i dimensions determinarà la distribució de la resta d’elements. En aquest sentit, podria dir-se que quan reformes o projectes la sala, el primer en què penses és on anirà el sofà -o sofàs o la combinació amb butaques, pufs, etc.-, encara que per a respondre a això cal prèviament analitzar la sala, i sobretot, tenir en compte la seva grandària i la seva forma. I convé no oblidar, a més, que l’habitual és que l’espai que al·ludeix a la sala incorpori també la zona del menjador.

Òbviament, els metres quadrats que disposem a la sala d’estar determinaran la grandària del sofà perquè sigui proporcional respecte a l’espai i a les altres peces que han d’incloure’s. Pot passar també que la sala tingui forma quadrada o rectangular o alguna paret corba o fins i tot que sigui de planta irregular; això també influirà en l’elecció d’un sofà o un altre. I un altre aspecte és saber quin ús se li donarà segons les necessitats d’aquesta casa, és a dir, quants sou, si rebeu moltes visites, si voleu que inclogui un chaise longue, si es farà servir només per a veure la televisió o també per a dormisquejar, etc.

I, afortunadament, el mercat dels sofàs ofereix tantes possibilitats, que podria dir-se que hi ha un sofà per a cada necessitat, segons totes aquestes variables. Així que, tranquil@s!

Abans de triar el sofà, estudia la forma de la sala

Una solució molt pràctica i senzilla com a primer pas és sobre el terreny, és a dir, trepitjant el propi sòl de la sala, agafar cinta de carrosser i marcar en el sòl la forma i dimensions del sofà allà on tinguem pensat col·locar-lo. Hi ha qui prefereix visualitzar-ho amb planxes de cartó, que també són més fàcils de moure sobre el sòl i valorar diverses opcions. Perquè encara que sobre el plànol del projecte l’interiorista ja t’hagi situat el sofà, aquesta solució resulta molt pràctica i et pot ajudar ‘in situ’ a fer-te una idea millor de com quedarà.

Com dèiem, la forma de la sala d’estar influirà també molt en la distribució dels elements que inclourem, entre ells, el sofà. Així, una sala rectangular o allargada permet crear diferents ambients, un d’ells dedicat a la zona d’estar, on estarà el sofà que, precisament, pot actuar de separador. Si la sala és quadrada, tendirem a unificar l’ambient i per a això, peces voluminoses com el sofà es col·locaran contra la paret per a buidar al màxim la zona central.

En el cas d’una sala de planta especial, cal valorar aquesta singularitat en cada cas, podent ser una paret corba, un gran finestral, una superfície trapezoidal, etc.

como-colocar-sofas-salon-1.jpg

5 opcions on col·locar el sofà

En línies generals, el sofà forma un tàndem amb el televisor per a donar vida a aquesta zona on es gaudeix còmodament de les últimes sèries o per a veure les notícies, d’aquí ve que s’acostumin a situar enfrontats.

En com integrar el televisor en l’interiorisme de la sala et donem diverses idees. Encara que som conscients que també hi ha moltes llars on no hi ha televisor i, per tant, la situació del sofà està menys condicionada en aquest sentit.

En qualsevol cas, la ubicació del sofà podria establir-se a partir de les següents opcions:

  • AL COSTAT DE LA PARET. És la més recurrent, ja que ajuda a buidar la resta de l’estança. A més, d’aquesta manera també focalitzem una certa atenció en la paret on es dona suport al sofà protagonitzant-la amb algunes peces decoratives especials, com podria ser un quadre o un mirall, per exemple.
  • AMB EL RESPATLLER ‘AL AIRE’. És a dir, que no es recolzi a cap paret i generant una zona de pas a manera de passadís per darrere; per a això cal deixar, mínim, 90 centímetres. La part posterior del sofà pot deixar-se tal qual o pot permetre que se li doni suport un moble no gaire ample i d’una altura similar a la del sofà. S’utilitza molt com a separador d’ambients, entre la zona d’estar i la zona del menjador, encara que també et mostrem altres idees per a separar ambients.
  • SOFÀS ENFRONTATS. La idea és crear un espai tancat que convidi a la conversa, amb la qual cosa, és habitual quan no hi ha televisor. I qui diu dos sofàs, diu un sofà enfront de dues butaques. Això sí, la distància mínima frontal ha de ser d’uns 2,5 metres.
  • ENFRONT D’UN ELEMENT CONCRET. Aquest representa un incentiu visual per gaudir des del sofà, ja sigui el televisor, un gran finestral amb vista o la xemeneia. Per cert, vols saber les 5 claus per a triar la teva xemeneia?
  • SOTA AL FINESTRA. Parlem de finestres que no arriben fins al terra i la seva obertura no interfereix el sofà, l’alçada del respatller del qual quedaria per sota.
como-colocar-sofas-salon-2.jpg

Sofàs en ‘forma de L’, amb chaise longue, combinar amb butaques, afegir pufs…

Una vegada ja tenim clar on situarem el sofà, l’espai disponible és el que determinarà la seva tipologia (grandària, forma, etc.). L’habitual és optar per un sofà de x metres per a alinear-lo al costat de la paret més llarga del saló. Si l’espai ho permet i les necessitats exigeixen més seients, es pot combinar amb un altre independent per a crear l’anomenada distribució ‘en forma de L’ o fins i tot amb tres, per a una ‘forma en U’.

En el cas d’optar per un chaise longue, s’ha de situar el més lluny possible de la porta per a donar major sensació d’amplitud visual i per a no interferir en la zona de pas.

como-colocar-sofas-salon-5.jpg

La combinació de sofàs permet jugar amb diverses grandàries i també amb altres tipus de seients, com a butaques, o fins i tot incorporant seients extres molt versàtils com són els pufs i que també poden utilitzar-se com a taules auxiliars, sent a més, més fàcils de moure.

I a les habituals línies rectes d’un sofà es poden incorporar altres formes amb corbes o seients rodons, molt recomanables per a aquells salons de planta irregular o que incorporen elements constructius especials; així, la mescla de línies rectes i corbes ajuda a equilibrar visualment l’espai.

como-colocar-sofas-salon-6.jpg

I una altra anotació. Si tens clar que vols o necessites que el sofà sigui també llit, l’oferta és també molt àmplia i segur que trobaràs el que millor et vagi. Només tingues molt en compte les mesures quan s’obri, no hagis de moure mobles cada vegada.

A més a més, cal no oblidar que la majoria de fabricants ofereixen la possibilitat dels sofàs a mida, un recurs que caracteritza tots els sofàs dels projectes de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project, i que il·lustren aquest post.

como-colocar-sofas-salon-3.jpg

Fotos portada, 1, 3, 4 y 5: ©Mercè Gost. Foto 2: ©Jordi Canosa.

Altres articles