Paisatgisme i interiorisme, el tandem perfecte
Encara que un pot existir sense l’altre -atès que no tots els projectes necessiten d’ambdues intervencions-, sí que és veritat que en el cas d’implementar-se tant l’interiorisme com el paisatgisme, han de fer-ho de forma molt estreta i vinculant.
Com bé s’indica en l’apartat de paisatgisme del web de Tinda’s Project, “el disseny també està en els exteriors. En fusionar l’interiorisme de l’habitatge, terrassa o jardí perquè es compenetren com un sol ambient”. A més, en el sector hi ha qui, fins i tot, defineix aquesta disciplina com ‘l’arquitectura de la jardineria’, refermant aquesta idea de prolongació del treball de l’interior de l’espai cap a l’exterior.
La garantia professional, sempre
Al blog, hem volgut estrenar setembre parlant de paisatgisme perquè és un tema molt atractiu en aquesta època de l’any donades les seves connotacions exteriors, encara clarament desitjables a l’hora de gaudir de jardins, terrasses i patis.
D’altra banda, també considerem que val la pena detallar bé el paper del paisatgisme dins d’un projecte (ja sigui residencial o contract) i diferenciar-lo, per exemple, del de la jardineria, sent conscients que tenen bastant en comú. En realitat, la línia que separa les dues intervencions és, sobretot, conceptual, amb el disseny com a base i la intencionalitat com a objectiu.
En qualsevol dels dos casos, això sí, s’exigeix la mà professional de qui va a desenvolupar el treball, sabent que ofereix un assessorament amb garanties i tots els recursos que pugui necessitar per fer front a qualsevol exigència i/o incidència.
Projecte vist a la web de la revista House & Garden (© Richard Powers).
Jardineria versus paisatgisme
Si parlem de categories en el sector, es podria dir que el paisatgisme està per sobre de la jardineria, donat que respon a una sèrie de principis que persegueixen complir amb uns propòsits molt més profunds a l’hora de crear un ambient natural a l’aire lliure.
Un projecte de jardineria se centra principalment en l’execució de, per exemple, sembrar la gespa, la instal·lació del reg i la selecció de les plantes, flors i arbres més adequats en cada cas. Habitualment sol incloure el manteniment com a tal o només a efectes d’assessorament, i opcionalment l’empresa de jardineria pot també aportar idees que t’ajudin a enlluernar amb la decoració de la teva terrassa o per decorar la teva balcó amb flors.
Òbviament, la jardineria es vincula més a projectes de menor escala, tant per la seva envergadura espacial com de pressupost.
D’esq. a dreta, imatges de la revista El Mueble, projecte d’interiorisme de Tinda’s Project, i de Pinterest.
Un paisatge de disseny personalitzat
Un projecte de paisatgisme, per la seva banda, transcendeix de la simple execució i planteja una intencionalitat que un treball de jardineria no requereix. I aquesta intenció el que busca és respondre al desig dels propietaris previ estudi d’un disseny personalitzat basat, no només en aquestes preferències particulars, sinó també en les necessitats del propi espai i de l’edifici.
Per això, el professional paisatgista necessita conèixer prèviament quin serà l’ús i com es vol gaudir d’aquest espai exterior i també com es vol veure des de l’interior de la casa, en al·lusió a aquesta prolongació entre els dos ambients.
Aquest estudi més profund del projecte que donarà vida als exteriors se centra en la naturalesa, basat en la idea de “traslladar-la a petits espais i intentar imitar-la creant reductes de bellesa molt concentrats”, opina Manuel Maíllo, paisatgista i co-fundador de l’estudi d’interiorisme Tinda’s Project. I en aquests espais naturals el paisatgista ha de ser capaç de crear les sensacions dels colors, les olors, etc. per potenciar “la interacció entre la natura i les persones”, afegeix.
Projecte de l’estudi d’interiorisme Tinda’s Project.
Els principis del paisatgisme
El primer dels principis que regeixen la disciplina de l’paisatgisme és la proporció entenent-la com l’equilibri entre l’espai i el seu contingut, enriquida per l’especial sensibilitat que se li pressuposa al professional responsable d’aquest projecte exterior.
I per aconseguir aquesta harmonia del conjunt paisatgístic es necessita: ordre, a l’hora de distribuir l’espai jugant amb les formes, les textures i els colors; repetició, d’aquests elements per generar cert dinamisme al jardí i fer-lo més atractiu; i, finalment, unitat, a l’hora de fusionar-los per donar-li un sentit al conjunt.
En el disseny d’aquest treball, l’ergonomia, entesa com el confort i benestar físic i psicològic de les persones que vagin a gaudir de l’espai, és un altre aspecte clau, i en això influirà molt aquest ordre i aquest equilibri que se li exigeix.
És indispensable tenir en compte la ubicació i característiques geogràfiques que acolliran el projecte de paisatgisme amb la idea d’encertar a l’hora de seleccionar les diferents espècies que el protagonitzaran, segons les seves particulars necessitats (hídriques, d’espai, etc.). De la mateixa manera, l’orientació cardinal, incidència de el sol, aire, etc. respecte a jardí també s’han d’estudiar prèviament.
D’esq. a dreta, imatges de Pinterest (revista Livingetc, Hershberger Design i Freshyardideas.com).
Elements que complementen el projecte exterior
Alguns d’aquests principis són necessaris també en l’interiorisme d’un projecte; altres són intrínsecs als espais exteriors. En aquest sentit, hi ha elements complementaris, com les piscines, que es poden afegir a un projecte de paisatgisme per fer-lo més atractiu, sempre que hi hagi espai suficient.
Per cert, vols saber més sobre la piscina més addient a la decoració del teu jardí? O potser et ve de gust descobrir i inspirar-te en les piscines preferides de la interiorista de Barcelona, Eva Mesa, co-fundadora de Tinda’s Project?
Dins de la personalització del disseny paisatgístic hi ha lloc per altres idees, com la creació d’espais com menjadors o zones de relax a l’aire lliure, la instal·lació de barbacoes de disseny per a jardins o la implementació d’un petit estany per refrescar l’ambient.
Les possibilitats són infinites!
Projecte de Kate Gould Gardens.