Zones d’estudi infantils per la tornada a l’escola

Les 5 claus per escollir la teva xemeneia

Just acabats d’instal·lar-nos a la tardor, hem de reconèixer que ja tenim la mirada posada a la nostra llar per l’arribada del fred i no tant en la decoració d’estil mediterrani que gairebé millor ja deixem per al proper estiu. Sí, ja sabem que les temperatures encara són agradables i que segurament encara et vingui de gust llegir el post de les piscines preferides de la interiorista de Barcelona, ​​Eva Mesa, però la veritat és que quan menys t’ho esperis, et veuràs buscant l’escalfor de la xemeneia, estirat/da al sofà amb la manta mentre gaudeixes de la visió de les flames.

I precisament de xemeneies va aquest post, de donar-te les claus imprescindibles si estàs pensant en instal·lar-te una de nova o de substituir la que tens. A més, en els projectes d’interiorisme de Tinda’s Project és un dels elements que més demanen els clients perquè, a la seva finalitat pràctica, cal afegir el seu gran potencial decoratiu, tenint en compte les moltes possibilitats que ofereix una llar de foc pel que fa a tipus de combustible, acabats, dissenys, etc.

1. Ubicació de la xemeneia

El primer que cal tenir en compte en un projecte d’interiorisme que tingui prevista la instal·lació d’una xemeneia és l’espai on ha d’anar ubicada. El més habitual és que estigui al saló, entenent que és l’estança principal de la casa. I sobre plànol, cal concretar, a més, en quin lloc del saló anirà, perquè la seva importància conceptual és tal que la distribució de tots els elements de la sala i la creació ambiental pràcticament dependrà d’això.

5-claus-per-escollir-xemeneia 2.jpg

Imatge de la xemeneia Grappus de Focus.

Degut a la seva naturalesa estructural, la implementació d’una xemeneia forma part del projecte arquitectònic, ja sigui nou o de reforma, sobretot si es demana un model integrat a la paret i també per la sortida de fums que es necessiti. És clar que hi han models també exempts però igualment s’ha de preveure el lloc que ocuparan. La instal·lació, més endavant, anirà a càrrec dels professionals especialitzats de la marca escollida.

2. El tamany segons la potència i el disseny segons l’estil decoratiu

Una altra qüestió important és triar el model adequat i aquí entren en escena molts condicionants. El primer és saber el tipus combustible que triarem (llenya, gas, pellets o bioetanol) i dins d’aquests, mirar el catàleg de les diferents marques per valorar els diversos dissenys, sempre recomanats per la/el interiorista. Perquè el factor estètic és fonamental, ja que la xemeneia ha d’anar en línia amb l’estil decoratiu de la vivenda.

També està el tamany i les mides de la xemeneia, havent de ser proporcional a l’espai on estarà situada, i sempre en funció dels metres quadrats. Aquí entra en joc la potència que es necessita per a la seva finalitat calorífica; en general es parla 1 kW de potència per cada 10 metres quadrats.

I a més, hi han altres factors que determinen la seva elecció com, per exemple, la zona geogràfica, l’orientació de la casa, l’aïllament d’instal·lacions com finestres, etc.

5-claus-per-escollir-xemeneia 3.jpg
5-claus-per-escollir-xemeneia 4.jpg

Esquerra, imatge del web de Chimeneas Magma; dreta, projecte d’interiorisme de Tinda’s Project.

3. Xemeneies de llenya i de pellets

Anem a començar per aquestes dues tipologies, tenint en compte que ambdues utilitzen la combustió de la fusta per emetre calor. L’inspiracional so del seu crepitar natural és el que moltes persones busquen a l’hora de tenir una xemeneia, pel seu efecte relaxant i confortable.

  • XEMENEIA DE LLENYA: a les seves connotacions tradicionals i nostàlgiques com a element cassolà ‘de tota la vida’, s’afegeix que és l’opció més econòmica, amb relació a la llenya. Però necessita sortida de fums obligatòriament. Com és un foc obert, el factor seguretat no està garantit, però hi ha l’opció d’una llar de foc tancada amb els anomenats ‘cassettes’, que porten un vidre vitroceràmic i que, a més, ajuden a mantenir més la calor, ja que el 70% d’aquesta, en els focs oberts, es perd.
  • XEMENEIA (o estufa) DE PELLETS: és un combustible ecològic en forma de petits cilindres premsats fets amb fusta residual, serradures i encenalls. La seva eficiència és superior a la llenya, amb un rendiment del 90-95% i sense emissions de CO2, però necessita igualment sortida de fums.
5-claus-per-escollir-xemeneia 5.jpg
5-claus-per-escollir-xemeneia 6.jpeg

Esquerra, imatge de Pinterest (El Mueble); dreta, xemeneia de pellets de Palazzetti (vía Pinterest).

4. Xemeneies de gas i de bioetanol

És l’opció que cada vegada té més demanda en el mercat, sobretot les xemeneies de gas, per les connotacions de sostenibilitat que ofereixen i per l’estalvi energètic que representa per als habitatges.

  • XEMENEIA DE GAS: al ser tancades, són més segures i els models, com més hermètics, energèticament són més eficients. El tipus de calor que desprenen és més suau i homogeni, però això no impedeix que el seu rendiment sigui superior al 60%. Són ideals per a habitatges tipus pisos i poden funcionar còmodament amb un comandament a distància, mitjançant el qual es programa l’encesa i apagada del foc, així com el control de les flames.
  • XEMENEIA DE BIOETANOL: funciona amb el líquid ecològic del mateix nom que es crema i genera calor. Són fàcils d’instal·lar (no necessita obra), són segures, no emeten fums i escalfen molt en poc temps, però no ofereixen calor residual. Cal tenir en compte que el cost del bioetanol és car i genera una olor intensa. S’instal·len principalment com a complement decoratiu de disseny amb la idea d’ambientar un espai modern.
5-claus-per-escollir-xemeneia 7.jpg
5-claus-per-escollir-xemeneia 8.jpg
5-claus-per-escollir-xemeneia 9.jpeg

D’esquerra a dreta, xemeneia Slimfocus de gas de Focus, xemeneia de bioetanol en un projecte d’interiorisme de Tinda’s Project i xemeneia de bioetanol de Leroy Merlin (via Pinterest).

5. Neteja i manteniment

L’ús de la xemeneia implica una neteja regular, sobretot en segons quins tipus de combustible. El que més, els models de llenya, degut a les cendres que genera; per la seva banda, els pellets no generen tant de residu. Pel que fa als models de gas, no causen residus però sí que cal netejar el vidre de la xemeneia, ja que s’embruta pel fum, i el mateix succeeix amb els models de llenya tancats.

Tots els experts recomanen un manteniment anual que impliqui una revisió a fons (excepte en les xemeneies de bioetanol), centrat bàsicament en fer net l’interior del conducte. Per cert, aquests poden anar vistos o integrats a la paret.

5-claus-per-escollir-xemeneia 10.jpeg
5-claus-per-escollir-xemeneia 11.jpg

Imatges de Pinterest (esquerra, revista Interiores, i dreta, El Mueble).


CLAU EXTRA! Idees per decorar el forat de la xemeneia

Com a contingut addicional sobre les xemeneies volem compartir una idea que té molt d’inspiracional. Està relacionada amb aquelles xemeneies d’obra, antigues, que potser t’has trobat dins la vivenda que has comprat i t’ha agradat tant que vas a ‘salvar-la’ a la reforma. Segur que té el seu particular encant i que sabràs integrar-la molt bé en el nou ambient.

Si tens clar que no l’encendràs mai i que la vols pel potencial decoratiu, treu-li partit! Pots pintar-la, tunejar algun element addicional que tingui o deixar-la com està però, i sobretot, aprofita el seu forat per crear un punt focal més que interessant. Pots escollir entre posar llibres antics de diferents mides, les teves plantes preferides, cistells de materials naturals, un bodegó d’espelmes aromàtiques, troncs de llenya o aquella peça familiar que requereix d’un lloc especial.

Però saps el millor de tot? Que pots anar variant la decoració del forat de la xemeneia al teu gust, fent que el racó protagonista del teu saló sigui un espai amb vida pròpia.

5-claus-per-escollir-xemeneia 12.jpg
5-claus-per-escollir-xemeneia 13.jpg
5-claus-per-escollir-xemeneia 14.jpg

Imatges de Pinterest. Esquerra, de Estilo y Deco i les altres dues, de la revista Interiores (centre: ©Pablo Zuloaga).

Altres articles