Consells clau per il·luminar el saló menjador
Parlem d’il·luminar el saló menjador entenent que el més habitual a les cases és que les dues estades comparteixin un mateix espai, si bé és cert que habitatges de grans dimensions es poden permetre que saló i menjador es distribueixin separadament. En qualsevol dels casos, aquests consells sobre com il·luminar un i l’altre es poden aplicar igualment.
També és veritat que precisament pel fet de compartir en una mateixa estada dos ambients diferents amb els seus respectius usos, a l’hora d’il·luminar, la tasca de vegades esdevé complexa, sobretot si no es té gaire idea, per això és sempre molt interessant comptar amb la col·laboració d’un professional.
Determinar els usos per triar la il·luminació correcta
No cal dir que la il·luminació principal en qualsevol estada sempre és la natural. Si tens la sort que el teu saló menjador presumeixi d’una bona entrada d’aquesta, gaudeix-la, però en aquest post del que es tracta és de parlar de quan la llum natural escasseja o, òbviament, quan arriba la nit. És llavors quan entra en joc la il·luminació artificial i la que cal determinar on la instal·lem, a partir de quina tipologia i amb quin tipus de lluminària.
Com dèiem, independentment que estiguin junts o separats, està clar que el menjador protagonitzat per una taula i les seves cadires s’utilitza, sobretot i en qualsevol moment del dia, quan anem a dinar. A més, cal destacar en aquests temps de pandèmia, un altre dels seus usos com és el de per treballar, quan no es disposi d’una altra taula a la casa. També es pot donar el cas que el format menjador s’entengui no tant com taula tradicional, sinó com una barra amb tamborets, sent més habitual si la cuina està oberta a la sala. I no cal oblidar aquells mobles auxiliars que moltes vegades es col·loquen al costat de la taula del menjador per a ajudar en el servei com, per exemple, armaris de rebost, aparadors, etc.
Les imatges d’esquerra i dreta són de Pinterest; la del centre és un projecte de l’estudi d’interiorisme, Tinda’s Project (©Mercè Gost).
I respecte a la sala, és l’espai dedicat al benestar a casa, on busquem relaxar-nos, i la peça principal, en aquest cas, és el sofà juntament amb altres elements opcionals de mobiliari: taula de centre, puffs, butaca, etc. I aquí poden donar-se diversos usos: veure la televisió, llegir, jugar, etc. Si el saló és gran, fins i tot es pot disposar d’un racó de lectura específic per a aquesta finalitat i separat de la zona de sofà. I fins i tot hi ha qui té una llibreria a la sala o un altre moble similar multifuncional.
Esquerra, imatge de Pinterest. Centre, de Poliform. I dreta, de Pinterest (Pearson design group).
Assessorament professional
Cadascun d’aquests usos en un o altre ambient obliga a l’elecció d’un tipus d’il·luminació determinat i cal fer-ho correctament perquè d’això dependrà després que ens sentim bé, que puguem desenvolupar correctament la funció d’aquest espai, etc. Si la instal·lació de les lluminàries forma part d’un projecte de reforma, ja saps que dintre de la feina que exerceix un interiorista, s’inclou aquesta responsabilitat que assumirà juntament amb el client per saber prèviament les seves necessitats, gustos, etc. perquè no cal oblidar que a més de la part funcional de la il·luminació, també destaca l’estètica, estretament vinculada a l’estil decoratiu, en aquest cas, de la sala menjador.
Perquè és important saber de què es compon l’univers de la il·luminació: quines són les seves tipologies (leds, halògenes …), quina llum és la més recomanable segons la temperatura de color (entre 1800 i 5000 K), quan cal utilitzar la llum càlida o la freda, com triar la llum adequada entre les suspeses, de peu, aplics, encastades, focus sobre carril o no, etc., quantes hores de vida es recomana que ha d’oferir un led, per què és necessari comptar amb interruptors commutats, per què tenen tanta demanda les tires de led, i també quins avantatges té la domòtica aplicada a la il·luminació amb relació a l’estalvi energètic.
Projecte de l’estudi d’interiorisme, Tinda’s Project (©Mercè Gost)
Il·luminació ambiental complementada amb la puntual
Si partim de la base que el saló menjador és compartit, el primer que cal fer és concretar la il·luminació general que implicaria a tot l’espai. Es tractaria d’optar per una llum càlida, d’uns 2700 K, que sol accionar-se quan arribes. El següent pas és determinar els llums més puntuals per a cada ús i que complementen a la general, sent aquestes de llum més indirecta i íntima.
On està la taula de menjador, el més recomanable són les llums de sostre o suspeses d’uns 3000 K perquè no canviï el color del menjar i col·locades a uns 70-75 cm per sobre de la taula, sent una opció molt encertada les llums rodones. L’objectiu és que el raig de llum agafi tota la superfície de la taula i si aquesta és molt gran, s’ha d’optar per dos llums. Depenent de l’estil decoratiu, el tipus de llum pot ser uns focus i, fins i tot, en el cas de col·locar diverses lluminàries suspeses, es pot jugar amb diferents altures o mides i colors de la pantalla.
Totes les imatges són de Pinterest.
La il·luminació de la sala sol compondre’s també de llums de suport o puntuals com llums de sobretaula en algun moble auxiliar o aplics de paret sobre el sofà. Per al racó de lectura l’ideal és un llum de peu direccionable de llum càlida. I per il·luminar una llibreria, hi haurien els focus sobre cada cos del moble o tires de leds recorrent les lleixes.
Totes les imatges són de Pinterest.
Domòtica en il·luminació: confort i estalvi
El plaer visual que comporta una bona il·luminació ha de combinar-se amb el confort lumínic, tots ells conceptes que l’usuari valora i sent un cop s’ha implementat la instal·lació. D’aquí, insistim, la importància de comptar amb un professional a l’hora de plantejar un projecte d’il·luminació. En aquest sentit també és important destacar el tema de la domòtica, entesa com essencial per aconseguir un més que interessant estalvi energètic i per guanyar en comoditat en el dia a dia. És cert que afegir aquesta opció al projecte d’il·luminació incrementa el cost en un 25%, però després es compensa quan veiem la reducció de l’import en la factura de la llum.
I encara que en il·luminació no tot s’hi val, sí que és veritat que les opcions són tantes que és fàcil trobar una lluminària per a cada casa, estil i espai. I, sobretot, cal buscar el millor equilibri entre funcionalitat i estètica, sent prioritari el primer però sense descuidar el segon i sempre tenint en compte el conjunt d’elements que formen part de l’ambient.
Imatge d’un projecte de l’estudi d’interiorisme, Tinda’s Project (©Mercè Gost).
Necessites un professional per al teu projecte d’il·luminació? O potser el que t’estàs plantejant és una reforma integral? En qualsevol dels dos casos, Tinda’s Project pot ser l’opció que estàs buscant. Sense cap compromís, contacta amb l’estudi i posaran tots els seus coneixements al teu servei.