Els 5 millors tips de les cuines obertes

Els 5 millors tips de les cuines obertes

“Projectar una cuina és parlar de paraules majors”, diuen des de l’estudi d’interiorisme de Barcelona Tinda’s Project. Sigui una obra nova o la reforma d’una cuina existent, la veritat és que és un treball costós pels diferents factors que intervenen (instal·lacions, revestiments, mobiliari, il·luminació, etc.), però “el millor sempre està en el resultat”.

És veritat que les cuines han anat guanyant cada vegada més protagonisme en el conjunt de l’habitatge degut, en gran part, a la diversificació de les seves funcions. En ella, a poc que organitzis l’espai, ja no només cuines, també pots treballar, veure la televisió, fer els deures, llegir, prendre un refresc amb una amiga, etc. i precisament per potenciar aquest roll, el model de cuines obertes és el més idoni.


Cuines obertes, les preferides de l’estudi d’interiorisme de Barcelona Tinda’s Project

En els actuals temps marcats pel Covid-19, sobretot havent experimentat un confinament de diversos mesos, la cuina s’ha posicionat com l’estança reina de la casa en aquest paper multifunció, raó de més per justificar aquest creixement imparable del model obert que molts habitatges s’estan plantejant.

Per tot això, i ateses les nombroses cuines obertes que protagonitzen els seus projectes, els professionals de l’estudi d’interiorisme de Barcelona Tinda’s Project, t’ofereixen a continuació els 5 tips que cal saber per dissenyar la teva cuina oberta ideal.

Cuina oberta 1

Projecte de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda ‘s Project (© Mercè Gost).

1. Tres ambients en un: cuina, menjador i saló

Si el projecte és de nova construcció, sobre el pla de l’arquitecte ja es determina la situació de la cuina que, en cas de disposar-la oberta, ha d’estar al costat de la zona del menjador i del saló.

Aquest sol ser l’esquema espacial que segueixen aquest tipus de cuines, és a dir, en un únic ambient diàfan es disposa de tres atmosferes diferents.

Quan la decisió d’obrir la cuina és en un habitatge ja existent, es precisa d’una reforma, però cal tenir en compte igualment aquesta disposició de tenir a prop aquests altres espais. L’obra més recurrent sol ser tirar l’envà (un o dos, segons el cas) que els separa, prescindint de les portes.

Cuina oberta 2
Cuina oberta 4

Esq., imatge de Cocinas Santos. Dta., projecte de l’estudi d’interiorisme de Barcelona Tinda’s Project (© Mercè Gost).

2. Distribució ben pensada ‘a priori’

El concepte de cuina oberta únicament evidència la posada en escena d’aquesta estança. Pel que fa a la distribució dels diferents elements que la composen s’ha de dissenyar prèviament en virtut de l’espai disponible i dels usos que se li donaran. Per això, a l’estudi d’interiorisme de Barcelona treballen molt aquestes cuines de forma molt personalitzada.

El primer pas sempre és concretar la ubicació de les zones d’aigües i de cocció, a partir de les quals es projectarà la resta de l’equipament i el mobiliari. Les opcions són molt diverses, tant en matèria d’acabats com de distribució.

L’entrada de la llum natural -normalment en forma de finestra- sol ser un altre dels aspectes que determina la nova distribució, si bé és cert que un cop oberta la cuina, aquesta lluminositat ve donada per diversos fronts, el que fa que aquest nou espai més gran sembli fins i tot més ampli.

Cuina oberta 5
Cuina oberta 6

Esq., imatge de Archiproducts (Minotti). Dta., de la revista AD.

3. Maneres de separar (o no) les cuines obertes

Amb l’objectiu d’obrir la cuina a altres estances, el que es busca és integrar-la en l’ambient social. Així, poden haver diferents persones fent les seves particulars activitats però, alhora, estar veientse i, fins i tot, parlar entre elles. En aquests casos, les cuines obertes solen ometre qualsevol tipus de separació, sent els propis mobles els que determinen cada espai.

Hi ha qui prefereix que hi hagi algun element constructiu que visualment separi la cuina de la resta, però de forma molt subtil, existint diferents idees per separar ambients. En aquests casos, se sol escollir entre un muret a mitja alçada o alguna paret de vidre o fins i tot es juga amb els pilars mestres per generar aquesta separació.

Cuina oberta 7

Projecte de l’estudi d’interiorisme de Barcelona Tinda’s Project (© Mercè Gost).

4. Illes, un element clau tan funcional com estètic

Un dels elements característics de les cuines obertes, i que fins i tot a vegades s’utilitza com a separador ambiental, són les illes, existint en el mercat una gran diversitat on triar. De fet, és la peça per antonomàsia de les cuines de disseny modern.

Es planteja principalment com un bloc de treball que serveix de zona auxiliar, però també pot destinar-se a la zona de cocció o la d’aigües i, sobretot, es demana molt que inclogui una part en la qual menjar, ja sigui en forma de taula adossada o de barra amb tamborets, una opció molt pràctica per a cuines petites o de segones residències, opinen des de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project.

Com a moble que és, a l’illa també s’intenta treure-li el màxim partit com una peça de gran emmagatzematge. És més, el seu interior es pot distribuir segons la zona a la qual miri, és a dir, la part que dóna al saló pot servir per guardar les estovalles, les peces de parament, etc. i la part que dóna a la cuina, per emmagatzemar productes i condiments alimentaris.

Cuina oberta 8
Cuina oberta 9
Cuina oberta 10

D’esq. a dreta, imatges de la revista El Mueble, de My Scandinavian Home i projecte de l’estudi d’interiorisme de Barcelona Tinda’s Project.

5. Acabats pràctics que ajuden a integrar l’ambient

Nova o reformada, els revestiments i el paviment de la cuina han de ser molt resistents i de neteja fàcil tenint en compte el tipus de substàncies que es manipulen aquí (greixos, olis, vi, etc.). En aquest sentit, per als sòls, els millor són els ceràmics o vinílics i per les parets, cal optar per pintura plàstica o rajoles ceràmiques.

Què passa quan la cuina és oberta? Els professionals de l’estudi d’interiorisme de Barcelona consideren que es pot escollir que el terra sigui el mateix al saló i al menjador per a potenciar la continuïtat visual, però també reconeixen que en alguns dels seus projectes han apostat per triarlo diferent, precisament per destacar que es tracta d’una altra estança encara que estigui dins d’un espai diàfan.

Cuina oberta 11
Cuina oberta 12
Cuina oberta 13

D’esq. a dreta, imatges de Pinterest (Noem), projecte de Sirëe (© Yanina Mazzei), i de My House Idea (by Boq Architekti).

En Tinda ‘s Project també aconsellen que els acabats en general de la cuina oberta han de ser similars als del menjador i el saló, “especialment pel que fa a les tonalitats, per fomentar la integració estètica, tan important a l’hora de marcar un estil decoratiu”, declara la interiorista Eva Mesa, co-fundadora de l’estudi.

Altres articles