Tèxtils d’estiu, frescos, lleugers i naturals
Fa tot just uns dies que oficialment va arribar l’estiu, encara que si parlem a efectes pràctics, fa ja unes quantes setmanes més que comencem a notar els seus efectes, veritat? I com tot cicle al calendari, implica repetir unes certes pautes o rutines i una d’elles és condicionar la casa per a aquesta nova estació de l’any. De tots els elements que trobem en ella, els tèxtils són potser els que més protagonisme tenen amb l’arribada del bon temps, ja que, com a tal ‘vestit de la casa’ -i com fem amb la nostra roba- hem de canviar-los per uns teixits més lleugers i frescos.
Òbviament, no es tracta de canviar tots els tèxtils de la casa a l’estiu perquè, de fet, hi ha alguns que no es poden com, per exemple, les tapisseries dels sofàs, però sí que es poden fer algunes adequacions que més endavant explicarem. L’avantatge dels tèxtils és que són econòmics respecte a altres elements indispensables de la casa i per això ens podem permetre tenir diverses mudes segons els mesos de l’any que anem implementant també segons els nostres gustos. Això sense oblidar el paper que juguen a nivell decoratiu gràcies als seus acabats i disseny. La veritat és que els tèxtils són un dels grans aliats de l’interiorisme, ja que variant-los, la casa sembla una altra!
Canviar els tèxtils a tota la casa
Podria dir-se que els tèxtils són l’actiu principal de la casa quant a la seva adequació per als canvis d’estació. Perquè són els més evidents visualment, també els més assequibles i, sobretot, els que més joc donen per a combinar i aportar aquestes sensacions que sempre ens desperta, en aquest cas, l’estiu.
A més, la seva aplicació és diversa, ja que abasta des de la roba de llit fins als accessoris del saló, les cortines, les catifes, etc., sense oblidar-nos dels espais exteriors, els més sol·licitats de la casa, i que tant utilitzem en aquests mesos estivals. Fins i tot a la cuina i als banys, encara que no varia tant la matèria dels teixits que es fan servir en aquestes estances, el canvi el podem fer quant als colors o als estampats. És tracta de que la casa desprengui aquest ambient estiuenc, influenciat també per una major lluminositat d’aquests dies més llargs, amb estances àmplies i obertes amb els teixits al vent, tocs de color llampants i estampats refrescants en qualsevol racó… “I si és possible, cada estiu tracta d’adquirir algun tèxtil que sumar als existents, renovant els més antics, i d’aquesta manera li dones un aire nou a la casa“, aconsella l’Eva Mesa, dissenyadora d’interiors i fundadora de l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project.
Els teixits estiuencs per excel·lència
Els tèxtils d’estiu responen a unes característiques molt concretes quant a la seva composició, sent les fibres naturals les més predominants, ja que resulten més fresques i transpirables i, a més, són biodegradables i es poden reciclar. Els dos teixits per excel·lència són el cotó i el lli, moltes vegades barrejats amb polièster, resultant així també més econòmics.
No hi ha dubte que el lli és el teixit per excel·lència per als mesos d’estiu. És molt agradable al tacte, molt resistent i aporta aquest aire rústic de connotacions estivals tan agradables, ideal per a una decoració d’estil mediterrani, o amb aires de camp. A més, es pot triar tant per a llençols com cortines, ‘plaids’, coixins i tapisseries.
Els colors de l’estiu per als teus tèxtils
‘Pels seus colors i estampats els reconeixeràs com a tèxtils d’estiu’, que diria aquell. I és cert. Les principals tonalitats que es persegueixen són les clares i neutres (blancs, crus, beiges…) perquè potencien la llum natural de la qual tant gaudim aquests mesos i perquè aporten una major sensació de frescor i lleugeresa. A més, ens serveixen com la base perfecta per a qualsevol combinació que se’ns ocorri amb altres acabats.
A aquest color clar neutre li segueixen uns altres de tonalitat pastís (mitjana), com el verd aigua, el rosa “nude”, el lavanda o el taronja préssec, per les seves connotacions relaxants. I d’aquí es passaria ja a aquests altres colors més pujats de to, com el blau, el coral, el groc o el fúcsia, tan estiuencs, i fins i tot podem anar més enllà apostant per algun toc fluor.
Amb quin estampat estiuenc per a la casa et quedes?
Els estampats són un altre dels aspectes que poden distingir un tèxtil d’estiu, sobretot si respon a connotacions tan específiques com poden ser les marineres, des de les clàssiques ratlles blaves i blanques, fins a imatges d’estrelles de mar, caragols de mar, sorra o para-sols de platja.
Els florals, tan característics de la primavera, es perpetuen en les teles d’estiu de les cases pels seus habituals colors llampants. També estarien els tèxtils amb estampats tropicals i fins i tot els anomenats ‘jungle’.
I hi ha qui s’atreveix amb aquells de fruites de temporada, per què no. Aquest, per exemple, podria ser una gran idea per als tèxtils de la cuina. I encara que menys cridaners pels seus colors, però igualment molt relacionats amb l’estiu, estan els estampats ètnics. Sobre una base neutra, els dibuixos es presenten en color negre, un to poc habitual en aquests mesos, però que sempre té les seves excepcions si està ben integrat.
Els coixins, aquest gran i versàtil aliat tèxtil
Com dèiem al principi, amb l’arribada de l’estiu, el canvi dels tèxtils de la casa ens dona molt joc perquè es pot aplicar en pràcticament totes les estances. El més habitual sol ser la roba de llit i, sobretot, amb un accessori tan versàtil com són els coixins, que ofereixen l’avantatge que simplement canviant la funda aconsegueixes aquest aire nou. Els pots col·locar sobre el llit i també al sofà i a les butaques, combinant diferents teixits, colors i estampats. I també pots llegir el nostre post amb les millors idees per a decorar amb coixins per a inspirar-te.
La tapisseria dels sofàs i butaques no es pot canviar així tan alegrement, però no passa res. Hi ha recursos tèxtils, precisament, que et poden ajudar, com els coixins, fent que sembli un sofà diferent del d’hivern. I si es dona el cas que la tapisseria és d’un acabat calorós, el recurs més senzill és optar per cobrir-lo amb una funda o un ‘plaid’ d’un teixit estiuenc.
A l’estiu, no t’oblidis de les cortines i les catifes
Una altra de les aplicacions dels tèxtils d’estiu són les cortines. A l’hivern solem lluir teixits més tapissers, de colors foscos, densos i més soferts, però a l’estiu les finestres i els balcons demanden a crits un canvi que sol centrar-se en cortines tipus cortinetes, lleugeres i vaporoses, habitualment amb teixit de cotó. La idea és que tamisin la llum, evitant l’entrada directa del sol i deixant entreveure el paisatge a través d’elles. Es poden combinar amb unes altres una mica més espesses, de lli, per exemple, perquè quan arribi la nit, ens protegeixi de les mirades indiscretes exteriors. I si vols saber més, no et perdis les nostres claus per a triar les cortines perfectes.
I què en dieu de les catifes? No són llicència exclusiva de l’hivern. Les de fibres naturals com a espart, jute, sisal, bambú, etc. tan de tendència tenen un gran protagonisme en les estances de la casa quan arriba l’estiu i són ideals per a integrar-se en qualsevol estil decoratiu, no sols el rústic. A la seva funció innata de vestir els sòls i delimitar ambients, se suma la conscienciació sostenible gràcies als materials amb els quals s’han fabricat aquestes catifes.
Tractament especial per als teixits d’exterior
I ja finalment, recordar que, el fet de parlar d’estiu implica el gaudi dels espais exteriors, on passem la majoria del temps durant aquests mesos i on també han d’implementar-se les mateixes pautes estacionals per als tèxtils que hem comentat en els interiors quant a teixits, estampats i colors. Però atenció, una cosa molt important a tenir en compte és l’exposició a l’aire lliure d’aquests materials. Això què significa? Que estaran a la mercè de les inclemències del temps (pluja, etc.) i, sobretot, que rebran la incidència de moltes hores de sol, amb el conseqüent desgast que això comporta.
Així doncs, quan vagis a vestir els exteriors tria aquells teixits pensats per a aquest escenari i que solen incloure tractaments especials com, entre d’altres, major resistència a la llum solar (filtro UV) i a la humitat, capacitat per a repel·lir la pluja, anti-taques o fàcils de netejar, i fins i tot poden ser ignífugs. Pràcticament totes les marques ja els inclouen en les seves col·leccions, podent triar entre una gran varietat d’opcions, sense renunciar a l’estil que més t’agradi.
Totes les imatges d’aquest post corresponen a projectes realitzats per l’estudi d’interiorisme de Barcelona, Tinda’s Project (©Mercè Gost).