Banys integrats al dormitori, un luxe a l’abast de tots els dissenys d’interiors
Diem ‘luxe’ perquè fins fa ben poc gaudir d’un bany integrat al dormitori només podies fer-ho quan t´allotjaves en algun hotel de disseny, generalitzat sota el concepte de ‘bany en suite’ o similar. Però amb el temps, aquesta idea s’ha implementat en molts projectes d’habitatges, convertint-se en una opció més accessible sense perdre aquest punt de sofisticació i exclusivitat, tal com es demostra en molts dels projectes de l’estudi de disseny d’interiors de Barcelona, Tinda’s Project.
Hi ha moltes formes d’integrar el bany al dormitori, però s´han de tenir en compte algunes consideracions prèvies, així com algunes idees per separar ambients. La més important és tenir clar des del principi quines parts del bany es mostraran totalment obertes i quines tancades i, després, triar entre les diferents opcions constructives i de disseny per fer-ho possible, tenint també present les rutines diàries dels usuaris
Un disseny d’interiors per a banys molt personalitzats
És evident que quan es parla d’integrar dos ambients, el mateix verb ja ens indica que el resultat que es busca és unir-los sota una mateixa estètica, amb una continuïtat visual harmònica, diferenciant-los però no separant-los -aquesta és la clau- i només els millors professionals del disseny d’interiors saben com aconseguir-ho.
En qualsevol dels casos, el que es persegueix és convertir el dormitori en una estada molt personal, ja que degut a que les necessitats en cada projecte són diferents, també ho serà el disseny d’aquest bany integrat. També es vol potenciar en aquest ambient diàfan un espai de confort acollidor i agradable, atès que es tracta de les dues estades més íntimes de la casa. I, finalment, la comoditat abans de res. Són espais d’ús diari, raó per la qual han de resultar molt pràctics i funcionals.
D´esq. a dreta, imatges de Pinterest (revista Micasa), Hotel The Serras Barcelona i projecte de l’estudi de disseny d’interiors de Barcelona, Tinda’s Project.
Quina és la millor distribució en un bany integrat?
El primer pas és distribuir la superfície que disposem per als dos usos, donant prioritat als elements imprescindibles que cadascun necessita; i en el cas del bany, quins volem que estiguin tancats. Entenem que bàsicament es tracta del vàter, a ser posible amb sortida exterior per les olors o, si no, instal·lant un extractor.
També la dutxa sol ser una altra de les peces que fa falta que estigui tancada per qüestions pràctiques, encara que en aquest cas es poden fer servir parets de vidre -ja sigui en forma de cub o al costat de la paret- per evitar aquest efecte encapsulat, o amb vidres que no arriben fins al sostre.
Proyecte de l´estudi de disseny d´interiors de Barcelona Tinda’s Project.
Les banyeres exemptes, per la seva banda, són les protagonistes dels banys integrats al dormitori, situant-les normalment en un lloc privilegiat perquè destaquin.
La zona del lavabo sol ser la més fàcil d’integrar i es juga amb ella per determinar la distribució general, ja que no requereix d’aïllament físic. Pot situar-se en una zona de pas, al costat del vestidor, darrere del capçal, a prop del llit, etc. Encara que això sí, cal tenir en compte tot el tema d’instal·lacions, preses d’aigües, etc., com succeeix per a la resta de peces del bany.
Práctics murets a mitja alçada i zones de pas pràctiques
Un cop tenim clar com hem de distribuir i integrar els diferents elements del dormitori i del bany, el següent pas és saber quins recursos del disseny d’interiors s’utilitzaran, cuidant especialment les zones de pas perquè siguin generoses i pràctiques. Depenent de la distribució, aquestes poden estar totalment obertes o recórrer a portes corredisses, cortinetes, etc.
Un dels recursos més habituals és que la zona del capçal sigui un muret a mitja alçada i en la part posterior es col·loquin els lavabos, per exemple. La part superior d’aquest muret pot estar totalment oberta o instal·lar-se un vidre que esmorteeixi una mica el so de l’aigua.
És una forma de garantir la continuïtat visual, diferenciant els dos ambients però sense restar privacitat. La zona de pas pot donar-se per un dels costats del llit o pels dos, si es centra el llit, un detall que s’agraeix quan es tracta de parelles.
Esquerra, imatge de Pinterest (El Mueble). Les altres dues corresponen a dos projectes de l’estudi de disseny d’interiors de Barcelona, Tinda’s Project (© Mercè Gost).
Pren nota: paviments, revestiments i altres trucs integradors
Una altra fórmula per diferenciar els dos ambients és disposar tota o una part de la zona del bany en una altra alçada, recorrent a un esglaó. Es pot optar fins i tot per que els paviments siguin diferents als del dormitori per realçar aquest canvi o, per contra, mantenir el mateix per a potenciar la continuïtat visual. Un dels més recomanats són els sòls laminats blancs i grisos, tan de tendència, molt resistents i el to neutre, a més d’incrementar la lluminositat, s’integra perfectament en qualsevol estil decoratiu.
En aquest sentit, i parlant de recursos constructius del disseny d’interiors, els revestiments són una altra de les opcions que ens poden servir per a diferenciar parts de la zona de bany, com la dutxa o el front dels lavabos, sempre buscant la seva integració estètica amb la resta d’elements de la suite a través dels colors. Les tendències en enrajolats destaquen que els clars són una aposta segura.
El recurs de decorar amb miralls també funciona molt bé, donat que el seu efecte de potenciar l’amplitud de l’espai gràcies als reflexos, i precisament aquests ajuden a connectar visualment uns racons amb els altres integrant-los encara més.
De esq. a dreta, imatges de la revista Interiores (© Angélica Heras), Interiores (© Three birds enovations) i de Pinterest (Delightfull).