Interiorisme lluminós, ampli i connectat amb l’exterior
En la reforma integral d’aquest lluminós pis en la primera planta d’un edifici familiar a Barcelona s’ha dut a terme una redistribució integral dels espais, reorganitzant les àrees de dia i nit. Així mateix, s’ha transformat l’antic pati en un meravellós jardí amb piscina, tot això actualitzat amb un interiorisme contemporani, elegant i atemporal. Ara, cadascun dels seus gairebé 230 metres quadrats reflecteixen el segell inconfusible de Tinda´s Project, estudi encarregat de la seva reforma integral.
Els interioristes Eva Mesa i Jaime Valdés han transformat aquest habitatge derrocant-lo i reconstruint-lo per complet. El nou disseny aporta coherència als espais i s’adapta perfectament a les necessitats actuals dels propietaris, una família amb filles adolescents.
L’objectiu principal ha estat aconseguir una distribució que maximitzés l’aprofitament de cada metre quadrat, seguint un estil decoratiu actual, però atemporal.
Sala d'estar, menjador i cuina
Accedint a l’habitatge des de l’escala o l’ascensor, s’entra directament a la sala d’estar, que inclou menjador i cuina en un espai completament obert. S’ha dissenyat un armari a mida a la paret enfront de la porta principal, ocultant el quadre de llums i creant un petit espai integrat que funciona com un fals rebedor.
La nova disposició de la zona de dia oberta ha generat una àmplia sala d’estar on la cuina i el menjador s’integren de manera estratègica mitjançant el fosejat al sostre, l’il·luminació i les catifes. Dos sofàs idèntics presideixen la sala, juntament amb un moble característic de Tinda’s Project, que combina xemeneia de bioetanol, emplafonat lacat i fusta natural.
La cuina, dissenyada en forma de L, es troba en una de les cantonades de l’àrea de dia, compartint espai amb el menjador i la sala d’estar. Es van crear tres zones diferenciades, optimitzant l’emmagatzematge i la funcionalitat. La cuina inclou un front més llarg amb armaris alts i electrodomèstics destinat a l’emmagatzematge, un altre front més curt amb la zona de treball, cocció i d’aigua, i una zona central amb la taula de menjador.
El mobiliari de cuina presenta fronts en color gris boira amb tiradors negres i s’ha afegit una columna d’espais oberts de fusta per a alleugerir l’aspecte del mobiliari alt de magatzematge i crear continuïtat visual a la resta de l’habitatge.
La columna que separa la cuina i la taula de menjador de la sala d’estar, que abans era un pilar d’obra ocult, ha estat l’únic element que no s’ha pogut eliminar en l’enderrocament durant la reorganització d’espais. Jaime Valdés explica que “no ha estat un problema haver de mantenir aquest pilar aquí perquè amb la nova distribució aquest ens ajuda a crear un efecte separador entre sala i cuina, i no molesta en el trànsit natural entre aquests dos espais”.
Dormitori en suite amb zona de treball
Les àmplies dimensions de la nova suite han permès la creació de tres espais independents: un dormitori, un vestidor amb zona de treball i un bany complet.
Després del mur obert que fa de capçal s’ha instal·lat l’armari i la zona de treball. Els armaris s’han dissenyat a mida en forma de L amb portes corredisses per a optimitzar l’espai central i amb els interiors personalitzats a les necessitats dels clients. Els fronts, en mirall amb quarters negres, aconsegueixen ampliar visualment l’espai.
La idea de deixar el mur obert per la part superior dins de la suite principal amb un efecte de continuïtat que permet treballar còmodament sense tenir la sensació d’estar envaint l’habitació.
El bany de la suite principal disposa d’una gran dutxa amb plat de resina en blanc i porta fixa amb corredissa. El disseny del moble de lavabo, suspès amb taulell de Silestone i un sol rentamans, aconsegueix optimitzar espai i guanyar amplitud. Inclou dos calaixos grans en la part central i espais oberts als laterals combinant el lacat i la fusta en els mateixos tons que la resta de mobiliari a mida de l’habitatge.
Per a les parets, s’ha triat un paper pintat combinat amb el porcellànic. Els acabats i els tiradors s’han triat també a to amb la resta de l’habitatge.
Dormitoris juvenils
La redistribució de l’espai ha situat les portes d’accés als dormitoris directament des de la sala d’estar. Per a evitar veure l’interior dels dos dormitoris de les joves des de la zona de dia, s’ha dissenyat un petit mur divisori que inclou prestatgeries i emmagatzematge en tots dos costats i que, a més, fa la funció de capçal del llit.
Una peça que preserva la seva privacitat i funciona com un petit espai distribuïdor d’entrada. A més, permet que els llits estiguin orientats cap a la terrassa de l’habitatge.
Tots dos dormitoris comparteixen una distribució i decoració idèntica amb el llit amb el capçal, armari de paret i escriptori, encara que un d’ells compta també amb un còmode tocador.
En eliminar el passadís de l’habitatge, aquest bany abans quadrat i pertanyent a la suite, s’ha redissenyat per a convertir-se en un bany per a dos, més gran i allargat guanyant espai de magatzematge i millorant la circulació.
I un jardí meravellós amb piscina
El paisatgista Manuel Maíllo, responsable de l’àrea de paisatgisme de Tinda´s Project, ha liderat el disseny de convertir un antic pati de l’habitatge en un meravellós jardí amb piscina.
En el disseny d’aquesta terrassa urbana, s’han definit dos ambients diferents. D’una banda, s’ha configurat una zona delimitada per una tarima sintètica que acull una sala exterior amb sofà, butaques i pufs, i menjador a l’aire lliure, protegit per una pèrgola amb sostre mòbil que regula la incidència del sol. Mentre que, d’altra banda, s’ha creat una àrea de gaudi i solàrium amb piscina envoltada de gespa artificial.
Amb la finalitat d’establir una clara separació visual entre tots dos espais, s’ha implementat un efecte de ziga-zaga en el paviment que suavitza la impressió rectangular dels entorns i, a més, afegeix un toc dinàmic i estètic.
Tot el mobiliari d’exterior, resistent a les inclemències del temps, s’ha triat seguint la línia i tons del mobiliari interior per a crear també en els exteriors una continuïtat i coherència decorativa global de l’habitatge.
L’elecció d’espècies vegetals de gran altura ha estat estratègica, ocultant així la tanca i les superfícies de parets de l’edifici. Un recurs que intensifica la sensació de trobar-se en un autèntic jardí, plenament integrat en l’entorn i conferint un ambient més íntim, en evitar la visió de les terrasses adjacents des de l’interior de l’habitatge.
El projecte d’il·luminació pren també protagonisme a través d’il·luminació escènica i transitable. El propòsit és generar una atmosfera acollidora que pugui gaudir-se des de l’interior de l’habitatge durant les hores nocturnes. Aquesta cuidada il·luminació busca recrear la sensació de viure apartats de la ciutat, evitant qualsevol percepció de trobar-se en un típic pati d’interior d’illa.