Decorar una terrassa urbana, 6 regles d’or
En els darrers, les terrasses i balcons han anat adquirint més protagonisme a les llars, convertint-se en espais admirats i gaudits pràcticament tot l’any.
Comptem amb el nostre propi estudi de paisatgisme, Natural Gardens, amb qui us volem compartir les sis claus més importants per transformar aquests espais exteriors i poder treure’ls el màxim partit.
Aposta per la versatilitat
El primer que cal preguntar-se en dissenyar l’espai és quina serà la funció principal que tindrà. Un oasi relaxant a plena ciutat, una sala d’estar i/o menjador exterior, un espai de d’esmorzar, de lectura, fins i tot si té l’espai necessari, un lloc per celebrar festes i reunions amb amics. Un cop decidit, el seu disseny s’ha de pensar per gaudir-ne durant totes les estacions de l’any.
Cal tenir ombra
Una cosa imprescindible que se sol passar per alt és la necessitat de generar àrees d’ombra. Tendals, plantes estratègicament situades o para-sols poden ajudar a dividir l’espai i crear zones diferenciades per menjar, descansar o emmagatzemar.
Uneix l'interior amb l'exterior
L’estil decoratiu ha de ser una extensió harmoniosa de l’interior de l’habitatge. Si es busca un estil vintage, l’ideal és restaurar mobles antics i aconseguir cadires de diferents colors. Per crear un estil rústic, utilitzar majoritàriament peces de fusta o vímet i afegir moltes flors. Si, en canvi, es busca una decoració més actual i d’avantguarda, cal escollir mobles de línies rectes i testos en colors més neutres com ara negre o blanc.
Il·luminació estratègica
Utilitzar diferents tipus d’il·luminació aconsegueix crear capes a l’espai. Llum indirecta a les parets, punts de llum en testos i plantes, il·luminació puntual o d’accent per destacar elements concrets, llum rasant i, si es disposa d’una zona de menjador, és important afegir un llum o punt de llum al centre de la taula per delimitar visualment la zona i definir l’espai.
Fes-te amb un mobiliari versàtil i proporcional
A l’hora de repartir l’espai de la terrassa cal fer-ho amb sentit comú sense oblidar les funcions que s’han marcat com a objectiu d’aquest espai exterior i escollint la mida de les peces sempre proporcional a l’espai.
Com més espai, òbviament, més zones de diferents usos podrem crear (per a menjar, llegir, prendre el sol…). En cas contrari, cal donar prioritat a allò que més interessi i, si és possible, apostar per mobles versàtils que proporcionin diversos usos. Un clar exemple són les taules extensibles o multifuncionals, les taules auxiliars en forma de tamborets o els seients que igual serveixen per seure com per tombar-se.
Accessoris i tocs decoratius
Elements com a plantes, coixins i catifes són essencials per crear un ambient acollidor. Els tèxtils poden canviar l’estètica de l’espai, fins i tot amb un pressupost limitat. Això sí, sempre amb teles especials per a exterior que resisteixin les inclemències del temps i la incidència de la llum solar.
Les plantes són indispensables a l’hora de decorar una terrassa o balcó. Si no es disposa de gaire espai, una opció interessant són els testos penjants per a la paret, ja que pràcticament no molesten i són molt decoratius. Les de barana també són un clàssic per la comoditat i el toc de color que donen a la façana de l’edifici en mirar-los des del carrer. En canvi, si es disposa d’un espai més ampli, hi ha més marge per crear l’oasi perfecte com amb jardins verticals, una idea molt en tendència, o amb testos més grans que omplin les cantonades amb plantes grans.